Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Занаятчийски техники » живопис » Витражи » Витражи изработени върху стъкло
Изработването на истински витражи, като тези, които можем да видим в катедралите или в прозорците на старинни сгради, е доста трудна задача и не всеки е готов да превърне дома си в ателие, оборудвано с всичко необходимо за този вид дейност. Напоследък все по-голяма популярност набират лесните за използване витражи, които се справят не по-зле със задачите на обикновените витражи: превръщането на обикновеното стъкло в декоративен елемент, картина, която пропуска светлина през себе си.

Подготовка за работа
Трябва да започнете своя витраж, като започнете от изображение (или въображение), т.е. първо решаваме картина - намираме я в интернет, рисуваме или копираме от книга. Може дори да е снимка, която сте трансформирали в контурно изображение.
След това отиваме в магазин за изкуство, за да купим бои за витражи. Те са на водна и спиртна основа, което определя как готовият продукт ще реагира на мокро почистване. Също така си струва да споменем, че се нуждаем от два вида боя: плътна контурна боя и течна, прозрачна за запълване и имитиране на ефекта на стъкло.Контурът е стандартен черен, но има и сребрист, златист... В тази работа ще използваме черно. Предварително определяме цветовете, например, аз ги рисувам на моята снимка. Ще видите цветовете, които използвах в следващите илюстрации вдясно.
Може да ви предложат бои в тубичка, която просто изстисквате, или в бурканче за нанасяне с четка. Според мен тези в тубичка като за начало са по-удобни.
Последното нещо, от което се нуждаем, е действителната работна повърхност - стъкло с определена форма и размер (изрязано според формата на изображението). Най-лесният начин да започнете работа е с малки и плоски стъкла. Преди да нанесете боя, измийте добре повърхността със сапунена вода и я избършете, за да не останат следи и боята да залепне по-добре.

Изпълнение на работата
1. Избраното изображение трябва да е върху непрозрачна хартия, като контурът трябва да се вижда ясно, можете допълнително да го очертаете с гел химикал.

стъклопис, изработен върху стъкло

стъклопис, изработен върху стъкло


Поставяме стъкло отгоре на картината и я закрепваме или се опитваме да я наблюдаваме докато работим, за да не мърда. Прехвърляме контура на чертежа върху стъклото, опитвайки се да направим линии с еднаква дебелина. Ако сгрешите някъде, не се притеснявайте, защото боята върху стъклото винаги може да се изтрие. За целта използвам кибрит, отвертка или тънка клечка, чийто край увивам в салфетка и с нея премахвам лоши щрихи.

стъклопис, изработен върху стъкло


2. Когато контурът е готов, оставете го да изсъхне за 2-4 часа.

стъклопис, изработен върху стъкло


3. Сега можете да запълните пространството между контурните линии с течна боя. Най-добре е да започнете да правите това отгоре, за да не хванете случайно това, което вече сте нарисували. И на този етап няма значение дали боята попадне на грешното място .Тъй като контурът вече е изсъхнал, можете спокойно да попиете със салфетка онези места, където боята не е полепнала добре или сте объркали цвета.

стъклопис, изработен върху стъкло


4. Напълно запълнен прозорец от стъклопис трябва да изсъхне още около ден в хоризонтално положение. Някои предпочитат допълнително да отворят горната част с лак. Ако и вие искате да направите това, непременно попитайте консултанта в магазина кой лак е подходящ за този вид боя.
Е, моят „Фар“ е готов и виси на стената ми. Успех в творческите начинания!
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
3+три=
Коментари (0)

Картина „Сови“ с помощта на ницографска техника | Направи го сам

Нежна валентинка във формата на сърце | Направи го сам

Поздравителен комплект | Направи го сам

Игри и играчки | Страница 7 | Направи го сам

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня