Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Занаятчийски техники » живопис » Витражи » Ново време за стари часовници

Мои близки направиха ремонт на кухнята. Стенен часовник не е достатъчен за завършване на интериора. Старият часовник работи, но външно изобщо не се вписва в обновената кухня. Би било жалко да изхвърлите часовник, има посветителен надпис. настояще. Ще се опитам да им вдъхна нов живот.

Ново време за стар часовник
Ново време за стар часовник

За да работим с часовника, нека го разглобим. Циферблат, стъкло (а не пластмаса, както при съвременните часовници) и рамка.

Ново време за стар часовник

Дори не се опитах да сваля механизма на часовника, защото... При внимателна проверка не открих закрепващи елементи. Декор Циферблатът ще бъде придружен от внимателно завъртане на минутната стрелка, това малко ще усложни работата.

И така, нека започнем с рамката. Реших да го покрия с плат, имах в наличност такива, които отговаряха на цветовата схема. Това е доста плътен памучен плат с еластан. При рязане се реже доста. Поставяме рамката върху плата и я очертаваме с тебешир за рязане, като правим вдлъбнатини по ръбовете за гънки.

Ново време за стар часовник

Нека изрежем нашия шаблон. Поставете двустранна лента от външната страна на рамката, за да закрепите тъканта преди опаковането.

Ново време за стар часовник

След като направим малки разрези в ъглите и залепим двустранна лента вътре в рамката, затягаме я, внимателно увиваме краищата на тъканта и я залепваме върху лентата.Не случайно избрах самозалепващата лента, тъканта залепва добре върху нея. В този случай лепилото ще попие тъканта и ще усложни процеса.

Ново време за стар часовник

След като приключих с монтажа на рамката, я пробвах на часовника. Страхотно се получи.

Ново време за стар часовник

И можем да спрем дотук. Но фабричният декор на циферблата ни казва, че това не е изцяло изкуствен продукт, изглежда доста скучно. Освен това роднините наистина искаха стенен часовник с римски цифри. И така, нека да преминем към циферблата. Циферблатът е излят от пластмаса, цифрите и буквите върху него са част от солидна конструкция. Затова реших да шпакловам повърхността на циферблата, изравнявайки всичко до нула. Височината на крака, на който се въртят стрелките, ни позволява да нанесем 2-3 мм шпакловка.

Ново време за стар часовник

Внимателно въртейки стрелките, минах по цялата повърхност на циферблата.

Ново време за стар часовник

На кутията с шпакловка пише, че съхне от 3 до 24 часа, реших да изчакам възможно най-дълго за по-сигурно. Ден по-късно открих микропукнатини на повърхността и отново минах с шпакловка, този път само триейки тези пукнатини със слой по-малък от 1 мм. Вторият слой съхне за 5-6 часа.

Ново време за стар часовник

След пълното изсъхване леко изтърках повърхността с малка шпатула, като съборих всички неравности и я избърсах с влажна гъба, премахвайки малките частици. Грундирах го с два слоя бяла акрилна боя без вода, като всеки слой изсъхваше между тях. И накрая, оцветих повърхността на циферблата с цвета на акрилната боя без вода, която ми трябваше, използвайки хаотични щрихи. Резултатът е толкова интересна текстура.

Ново време за стар часовник

В интернет намерих римски цифри и освен тях Айфеловата кула, която подхожда на стила на кухнята. Разпечатах изображението и като поставих листа в пластмасов файл, очертах рисунката с черна стъклописна боя от детския комплект Витражи.Тази боя се превръща в лепкав стикер, когато изсъхне.

Ново време за стар часовник
Ново време за стар часовник
Ден по-късно числата съхнеха заедно с циферблата, прехвърлих тези стикери на циферблата. Взех часовника и...
Ново време за стар часовник

...Дано близките да са доволни.

Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (2)
 1. Олга К
  #1 Олга К гости 28 април 2014 г. 11:06 ч
  2
  Прекрасен майсторски клас.
  Много ми хареса... начина на облепване на рамката с тиксо... и използването на шпакловка... и бои за витражи...
  Благодаря много на автора... за идеите... сега списъкът с материали и техники за творчество се разшири в главата ми.
 2. Гост Сергей
  #2 Гост Сергей гости 5 юли 2019 г. 17:13 ч
  2
  стар часовник - какъв е? Всеки може да ги направи

Приготвяме вкусни рибни консерви без автоклав

Играчка за връзки от филц | Направи го сам

Оригинален свещник | Направи го сам

Гривна Hank Moody | Направи го сам

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня