Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » градина » Реже ли резачката накриво? Как да поправя

Какво да направите, ако резачката реже криво? В повечето случаи този дефект може бързо и лесно да бъде коригиран, ако разберете малко теорията. Също така, за да се случва тази липса на работа на триона по-рядко в бъдеще, нека се спрем на факторите, водещи до такъв проблем.

Как да ремонтирате изкривен трион със собствените си ръце

Често този дефект е свързан с неравномерно износване на зъбите на веригата поради факта, че зъб е хванал пирон или камъче. Ако това се случи, трионът започва да реже по-зле. Следователно трябва да окажете по-голям натиск върху гумата, за да възстановите предишната си работа.

В този случай по-острите зъби на триона режат лесно дървото, а зъбите, които се захващат за пирон или камък, не отрязват слоя дърво, а се преобръщат като колело на кола върху неравност. Но колелото на колата има амортисьори, но веригата и гумата не.

В резултат на това веригата започва да упражнява по-силен натиск върху едно от ребрата на гумата, което води до неравномерно износване. Освен това се получава неравномерно износване на стеблата на веригата, движещи се по жлеба на шината. Следователно веригата на шината има променлив вектор на странично движение и колкото по-дълго продължава това, толкова по-голямо е износването на веригата.

Втората причина за бързото износване на шината на резачката може да се нарече неправилно или неправилно опъната верига. Според инструкциите веригата трябва да бъде опъната така, че когато се опитате да я повдигнете на шината, можете да видите дъното на трите стебла. Но такава проверка е субективна, защото при различни дължини на гумата и различни якости на пръстите резултатът е различен.

Правилно опъната верига на студен моторен трион не трябва да се увисва или да се върти без усилие. Но има и някои особености: на трион, който е работил малко, веригата първо загрява и винаги леко провисва.

В този случай някои оператори бързат да затегнат веригата. До какво може да доведе това? Да кажем, че трионът е изключен, което означава, че веригата се охлажда и става пренатегната. И ако продължите да режете след това, след веригата, с известно забавяне, гумата ще се нагрее и ще се удължи. Отново веригата ще бъде пренатегната.

Пренатегнатата верига на моторния трион увеличава натоварването на лагерите, зъбното колело и шината, като в същото време се разтяга, не само пренатегнатата остра, но и тъпата верига, което заедно значително ускорява износването на шината и веригата.

Ясно е, че ако сложиш нова верига на вече леко износена гума, нищо няма да се промени особено. Верижният трион все още ще реже криво, което обаче в много случаи може да бъде коригирано.

Веригата трябва да се заточи на стационарна машина, като за първи път е достатъчно да обърнете гумата. Ако е била обърната преди и гумата има неравномерно износване от двете страни, трябва да се настрои отново. За да направите това, ще ви трябва квадрат, менгеме, мелница и нов шлифовъчен диск.

Пробно рязане показва, че трионът се движи настрани.

Затова премахваме и проверяваме гумата.Поставяме го на равна маса, прикрепяме квадрат и се уверяваме, че износването на гумата е неравномерно, което може да варира по размер.

Фиксираме мелницата с почистващия диск в менгеме и повдигаме повърхността на масата с помощта на заготовка и парче дъска до нивото на диска и го фиксираме със скоби. Използвайте квадрат, за да зададете точния ъгъл на диска и фиксирайте мелачката в менгеме. След това смиламе гумата от двете страни и премахваме износването. Проверяваме точността на операцията с квадрат.

Уверете се, че стеблата на веригата са напълно скрити в жлеба на шината. Ако каналът стане плитък след нарязването, сменете гумата с нова. Сглобяваме резачката и виждаме как реже сега. Вижда се, че трионът вече не води настрани и остава само да се наточи.

Понякога чипс, клонка или клон могат да попаднат между шината и веригата. Ако вашият верижен трион няма инсталиран уловител на веригата и шината е дълга, може да причини сериозно нараняване на глезените ви, ако се увие около него.

Когато верига падне от гумата, хващачът на веригата поема тежестта на удара. Зъбното колело също е повредено. Ако веригата е скочила преди това, тогава върху зъбното колело се образуват жлебове, които пречат на нормалното опъване на веригата, защото когато влезе в жлеба, веригата провисва и когато изскочи от него, тя е силно разтегната. Такова зъбно колело трябва спешно да се смени, в противен случай веригата може да се счупи, лагерите да се разпаднат, зъбното колело, заварено към диска на съединителя, може да се провали и да падне.

И едно последно нещо. Дори нова верига може да се счупи поради неправилно монтирани свързващи шини на мястото на занитване. Трябва да проверите правилността и качеството на занитването в магазина, когато купувате верига.

Гледай видеото

Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
4 минус едно =
Коментари (0)

Подхвърлете домашна торбичка и тоалетната ще блести и ухае дълго време

Как да си направим брадва от арматура

Как сами да направите силна щора

Паяк от фолио и конци | Направи го сам

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня