Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » градина » Как да докарам вода до къща без багер и екип багери
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

Когато подреждаме живота в селска къща, често се сблъскваме с проблема с изкопаването на изкоп с дълбочина до 2 м, за да поставим водопровод от общ кладенец зад оградата на обекта до къщата и инсталацията в къщата. Задачата не е лесна, като се има предвид, че има ограда, тревна площ, легла, бетонна щора близо до къщата по пътя и не искате да унищожите всичко това. Можете да поръчате мини багер или екип багери. Но това изисква много труд: за да работите с багера, трябва да демонтирате оградата, да пожертвате готовата морава, леглата и евентуално дърветата. И след това възстановете всичко отново. Освен това не винаги е възможно да се използват такива услуги навсякъде и тези услуги струват много.
Решението е намерено. С помощта на прости ръчни инструменти можете да изкопаете изкоп с дълбочина до 2 m с всякаква дължина почти сами, без много усилия.

Задължително


За тази цел са използвани следните инструменти:
 • щикова лопата с ширина 0,25 м с допълнителна дръжка, която има подвижна връзка от въже;
 • лопата с ширина 0,16 м с удължена дръжка с дължина 3 м;
 • кофа с ширина 0,16 м с дължина на дръжката 1,8 м.

Използвани материали:
 • гъвкава полиетиленова тръба.

Трябва да изкопаете изкоп на дълбочина 1,8-2,0 m, т.е. повече от дълбочината на замръзване.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

Изкопаване на изкоп без багер


Маркираме границите на изкопа с ширина 0,25 м. За да предотвратите разпадането на ръбовете на изкопа, върху маркираната граница на изкопа трябва да се поставят метални листове или дъски.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

С помощта на байонетна лопата с допълнителна дръжка можете да изкопаете изкоп с ширината на щика и дълбочина, равна на дължината на лопатата.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

Но такава дълбочина на изкопа не е достатъчна. За да задълбочим изкоп с повече от 1,5 м, използваме кофа и лопата с удължена дръжка.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

Стоейки на ръба на изкопа с лопата, разхлабете почвата на дъното и отстрани на изкопа.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

След това кофата се спуска и се напълва с пръст с помощта на лопата с удължена дръжка.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

Изваждаме кофата, пълна със земя, на повърхността и я разтоварваме до изкопа.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

За удобство, за да не замърсявате моравата, по-добре е да изсипете почвата върху метални листове или върху филм, положен върху дъските.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

Всички манипулации с инструмента се извършват само от повърхността на земята, няма нужда да се огъвате или да се изкачвате в изкоп.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

За по-нататъшна работа се използват кофа и лопата с удължена дръжка с ширина 0,16 m, а не 0,25 m, което може значително да намали обема на отстранената почва.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

В същото време големи камъни, които понякога се намират дълбоко в почвата, също могат да бъдат заредени в кофа с такава ширина. Кофата е двустранно отворена, което позволява товарене от двете страни. Една напълно заредена кофа побира около половин кофа пясък с тегло 8-10 кг. Ако почвата на вашия сайт е лека, можете също да напълните кофата, като я изгребвате по дъното на изкопа.
С помощта на такъв инструмент можете да изкопаете изкоп по метода на тире-точка. Това означава, че изкопът се изкопава на участъци от 1,5-2,0 м. Между тези участъци се оставя разстояние от 1,0-1,2 м.И две изкопани секции са свързани по дъното на изкопа на дълбочина 1,8 -2,0 м. В този случай няма нужда да пробивате основната стена на къщата или да разрушавате готови легла и ограда.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

Гъвкава полиетиленова тръба ви позволява да я прекарате по дъното на изкопа в образувания отвор.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

Ако трябва да свържете секции на изкопа с хоризонтален кладенец, разстоянието между които е 2 m или повече, можете също да използвате същите инструменти, за да изкопаете дупка, по-дълбока от установената дълбочина и с диаметър, по-голям от ширината на изкопа.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

Този така наречен метод с тире-точка ви позволява да свържете секции от изкопа, като значително намалявате разходите за труд.
Използвайки този метод, можете да поставите тръба под пътя, без да нарушавате пътната настилка. На снимката се виждат няколко участъка от изкопа и недокоснати участъци от пътя, останали по ширината на коловоза.
Как да докарате вода до къща без багер и екип багери

приятели. Имайки такъв прост инструмент и използвайки технологичните техники, описани в тази статия, вие бързо ще донесете вода в къщата си. В този случай нито тревната площ, нито оградата, нито лехите ще бъдат повредени.

Гледай видеото


Технологията за изкопаване на изкоп с помощта на тези прости устройства може да се види във видеото:
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
4 минус едно =
Коментари (13)
 1. Гост Василий
  #1 Гост Василий гости 11 декември 2019 г. 20:32 ч
  7
  Подходящ за относително мека почва. Нашата почва е глина с камъни. не всеки багер може да се справи. По този начин ще трябва да копаете една година.
  1. Безплатен дизайнер
   #2 Безплатен дизайнер гости 12 декември 2019 г. 13:04 ч
   5
   Тестван е на песъчливи и глинести почви и консумацията на енергия и време са практически еднакви. Глината също може да бъде различна - метър глина, а след това пясък.
 2. Гост Николай
  #3 Гост Николай гости 12 декември 2019 г. 09:00 ч
  6
  Много належащ въпрос, но от къде мога да взема такава кофа с ширина 0,16 м и дръжка 1,8 м? Ако няма къде да го направите сами.
  1. Безплатен дизайнер
   #4 Безплатен дизайнер гости 12 декември 2019 г. 13:14 ч
   2
   Ще се опитам да отговоря на въпроса ви и ще направя видео за процеса на правене на черпака. Това ще бъде заснето през пролетта (в началото на строителния сезон) на открито, близо до къщата на пейка.
 3. Бидюк Юрий Михайлович
  #5 Бидюк Юрий Михайлович гости 15 декември 2019 г. 19:30 ч
  7
  Уважаеми! За кой регион е технологията? Къде почвата замръзва на дълбочина 1,8-2 м? На север? Така че расте там през лятото само с 20 см. максимум. гълтай прах в мокро време!Автор колко км. Сами ли поставихте водопровода? Архимед преподава в училище Закона за лоста, като дръжката на лопатата е дълга 2 метра. а масата на извлечената почва е 5 кг. Ще трябва да приложите сила от kg. на 40-50 г. Пъпът няма ли да се откачи? О, не е по-лесно да копаеш кладенец или да пробиеш кладенец. Все пак говорим за частния сектор.
  1. Гост Сергей
   #6 Гост Сергей гости 18 декември 2019 г. 10:12 ч
   9
   Томск - очакваната дълбочина на замръзване е 2 м, до началото на лятото всичко се размразява. Разбира се, можете да изкопаете кладенец в моя имот, просто трябва да го напълните сами, купувате 5 литрови бутилки от магазина, напълнете го и можете да го използвате. Артезианската вода в моето село е от 150м, дано няма нужда да обяснявам колко струва.
   Разбира се, методът на копаене вероятно не е лесен и не можете да го направите бързо, но ако не можете да си позволите хоризонтално сондиране, защо не. Авторът е страхотен, решава проблема доста изобретателно и за без пари, но разходите за труд са друг въпрос.
  2. Безплатен дизайнер
   #7 Безплатен дизайнер гости 25 декември 2019 г. 21:49 ч
   2
   Управляващите документи настояват дълбочината на изкопа за водоснабдяване да е най-малко 0,5 метра под средното ниво на замръзване на почвата, което в централните райони на Русия е 1,6 м. Съответно дълбочината на изкопа в Москва и Москва регион трябва да бъде най-малко 2,1 m.
 4. дядо
  #8 дядо гости 18 декември 2019 г. 13:00 ч
  7
  Бих добавил също: за да ускоря работата на изкопа, където има рохкава почва, изкопах ръчно до ширината на раменете (около 70 см), въпреки че се изхвърля много повече почва, но скоростта на копаене и полагане на металопластмасата тръба се увеличава значително. Но когато дойде глината и камъните, използвах и черпак и лопата с дълги дръжки. След като изкопах още един метър пръст, веднага разточих тръбата до този метър и веднага, като изкопах нова почва, запълних изкопа, където беше положена тръбата.
 5. Гост Иван Иванов
  #9 Гост Иван Иванов гости 25 декември 2019 г. 21:44 ч
  6
  Интересен съвет, благодаря на автора!
 6. Гост Игор
  #10 Гост Игор гости 3 януари 2020 г. 14:39 ч
  2
  В Ленинградска област водопроводчиците ще организират само връзки, които правят сами (срещу пари). Оформихте ли вече праведните си трудове с водопроводчиците?
 7. nmv777
  #11 nmv777 гости 15 март 2021 г. 01:09 ч
  4
  Браво!Направиха го,показаха го,обясниха го!
 8. Гост Михаил
  #12 Гост Михаил гости 6 февруари 2022 г. 13:18 ч
  1
  Все още не съм разбрал как да свържа окопите на дълбочина 2 метра. с ширина 16 см?
 9. ntgl21
  #13 ntgl21 гости 28 март 2023 г. 11:54 ч
  2
  I канализационни тръби (прибл.30 м), обвит с фолиова изолация с дебелина 1 см, лежащ на дълбочина 50-70 см (наклон от къщата към септичната яма) 9-та година. Зимите обикновено са добре. -25-27 (но тази зима беше -42). Досега не е имало проблеми.

Как да си направим машина за създаване на усилватели върху ламарина

Как да нарежете чесъна, така че да е здрав

Колко можете да спечелите от пластмасови бутилки?

Напитки | Направи го сам

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня