Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Полезно и интересно » Как да поправите всяка „осмица“ на колело на велосипед

Как да поправите 3 вида осмици на колело на велосипед у дома

Първо откриваме дали има дефект във формата на осмица на колелото. За да направите това, завъртете колелото и поставете пръста си върху ръба му. Освен това пръстът трябва да лежи неподвижно върху предната част на велосипеда. В същото време ще усетим директно присъствието на числото осем.

Можете да го направите по различен начин. Закрепваме молива с ластик за коса към предната част на велосипеда и поставяме молива върху ръба. Ако, когато колелото се върти, молив начертава начупена линия върху ръба, тогава има осмица.

Класическата осмица предполага, че по-голямата част от ръба е плоска и огъната само на едно място. За да премахнете такъв дефект, първо трябва да освободите спиците от единия фланец и да ги затегнете от противоположния.

За целта завъртаме ръба и гледаме молива, за да намерим мястото, което е в най-голям контакт с молива. Маркираме го например с помощта на маскираща лента с червена маркировка.

След това намираме 2 места, където джантата спира да се огъва и след това се върти плавно. На тези места също поставяме маркировки с помощта на маскираща лента.Предварително маркирахме мястото на максималното огъване на осмицата с лента с червена маркировка, а с тиксо без маркировка маркирахме мястото, където завършва осмицата.

Тъй като осмицата е насочена към близкия фланец, ние използваме ключ за спици, за да освободим спиците от близкия фланец и да затегнем спиците от далечния фланец на не повече от четвърт оборот.

Когато спиците се изтеглят от далечния фланец, джантата започва да се огъва в посоката си, т.е. по този начин осмицата се разтяга. Ако веднъж не е достатъчно, повтаряме операцията няколко пъти, докато получим желания резултат. Може да се остави остатъчен дефект от 0,5 мм, тъй като няма да доведе до нищо критично.

Сега нека да разгледаме втория тип осмица, когато ръбът е огънат в две посоки. Също така с пръст или молив намираме максималните отклонения на джантата и залепваме маскираща лента с червена маркировка. След това намираме точките, където ръбът е най-отдалечен от пръста и молива, и маркираме тези места с маскираща лента със синя маркировка.

След това разделяме джантата на равни части, т.е. залепваме тиксо между сините и червените маркировки на две места, така че да разделим тази половина на джантата на 3 равни части. Правим същото с втората половина на ръба.

Обърнете внимание, че изместването на горната и долната част на джантата спрямо центъра лежи в противоположни равнини. Отстрани на червената маркировка в горната част има 2 зони, с които трябва да се работи. Правим същото с долната част на ръба, само наобратно.

Отгоре трябва да освободите спиците от страната на фланеца, където има издатина на джантата. Точно този брой завъртания трябва да се използва за разхлабване на спиците от противоположната страна на фланеца. От долната страна, където е ямата, първо трябва да освободите иглите за плетене, а от противоположната страна да ги затегнете. По-добре е да затегнете спиците малко по малко няколко пъти, отколкото веднъж за няколко завъртания на ключа.

Има и трети вариант за осмици. Понякога всички спици са добре обтегнати, с изключение на няколко от определен фланец. Те изглежда трябва да бъдат затегнати, но в крайна сметка получаваме местна осмица, тъй като джантата вече има такава кривина. Просто трябва да се смени.

Можете, разбира се, да разхлабите тези няколко спици и да карате така, но е по-добре да смените джантата с такава осмица, тъй като този дефект може да доведе до по-лошо, тъй като джантата на мястото на такава осмица е отслабена и при значителен удар може да се огъне и да причини още по-големи щети.

Третият тип осем е много труден за начинаещ за премахване, само опитен специалист може да се справи с него и дори тогава не винаги. В крайна сметка ще трябва да премахнете всички спици, да се опитате да подравните джантата, да върнете всички спици обратно и да се уверите, че цялата старателна работа е била напразна.

Гледай видеото

Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (0)

Как да направите ефективно лепило за мебели и дърво със собствените си ръце

Червената риба е прост деликатес

Лента за коса „Венера“ | Направи го сам

Как да направите удобен сгъваем стол със собствените си ръце

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня