Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Компютърни домашни продукти » 3G 4G антена с обхват над 30 км
3G 4G антена с обхват над 30 км

Живеейки далеч от кулите на мобилния оператор, има проблеми с покритието. Наличният сигнал не позволява дори провеждане на разговори, камо ли приемане на 3G и 4G интернет. Такива проблеми се решават лесно, ако сглобите мощна антена. Това може да се направи от евтини материали. Антената е в състояние да улови сигнал дори на 30 км от кулата.

Антенни материали


За монтаж ще ви трябва:
 • щифт с пълна резба M6 или M8, дълъг 140 mm;
 • гайки за шпилка – 12 бр.;
 • тънка ламарина от всякакъв метал;
 • коаксиален кабел с дължина до 12 м – 2 бр.;
 • Пигтейл конектор с адаптер – 2 бр.;
 • F конектор за TV кабел – 4 бр.

Необходима теория


Параметрите на антената се различават за 3G или 4G интернет. Честотният диапазон, в който работи желаният оператор, е важен. За да сглобите правилната антена, трябва да я знаете. За да направите това, отидете в мрежовите настройки на телефона си и потърсете мрежови оператори. В дадения списък с много 2G позиции трябва да търсите само 3G и 4G. Знаейки кой оператор осигурява необходимото покритие в дадена област, можете да закупите подходяща SIM карта.
3G 4G антена с обхват над 30 км

3G 4G антена с обхват над 30 км

3G 4G антена с обхват над 30 км

3G 4G антена с обхват над 30 км

3G 4G антена с обхват над 30 км

3G 4G антена с обхват над 30 км

При сглобяването на антената е важно да се спазват всички размери до милиметър.Те са различни за всеки тип мрежа. Обикновено 4G мрежата работи с честота 2600 MHz, в 3G - 2100 MHz. Понякога 4G и 3G имат честота от 1800 или 850 MHz. Ако при търсене на мрежа не сте успели да намерите оператор за 3G и няма информация за неговата честота, тогава е по-добре да направите антена с параметри от 2100 MHz, тъй като има по-голям шанс за улавяне на сигнала .

Процес на сглобяване на антената


Ще сглобявам 3G 2100 MHz антена. Производственият процес за устройства с различни параметри е подобен, но се различава в диаметъра на сегментите и разстоянието между тях. Първо трябва да изрежете 6 диска от калай. Използвам тънка медна ламарина, защото се реже лесно с офисна ножица. Диаметрите на сегментите на антената според схемата трябва да бъдат 100, 74, 54, 39, 39 и 39 mm.
3G 4G антена с обхват над 30 км

3G 4G антена с обхват над 30 км

Тъй като е важно да се поддържат размери до милиметър, по-добре е първо да пробиете дупка, която да съответства на диаметъра на съществуващата шпилка, и след това да използвате компас, за да конструирате равнина за изрязване на диска.
3G 4G антена с обхват над 30 км

На диск с диаметър 74 мм трябва да подготвите отвор за запояване на нишката на проводника. Пробива се на разстояние 11 мм от ръба. Когато работите с 3G диапазон, тази антена изисква свързване на 2 коаксиални телевизионни проводника. Дължината на всеки от тях не трябва да надвишава 12 м. Вторият отвор също трябва да бъде пробит на разстояние 11 мм от ръба, но под ъгъл от 90 градуса спрямо първия.
3G 4G антена с обхват над 30 км

Сега, след като прикрепите 74 mm диск към голям 100 mm сегмент, трябва да направите маркировки за големи отвори за влизане в коаксиалния телевизионен кабел заедно с плитката.
3G 4G антена с обхват над 30 км

От чифт обикновени телевизионни F конектори трябва да отчупите изпъкналата част, както направих аз, и да ги натиснете в съществуващите отвори на 100 mm диск. За надеждност е по-добре да навиете малко съединителите.
3G 4G антена с обхват над 30 км

Сега трябва да фиксирате дисковете към щифта в указания ред и в съответствие с разстоянието, предложено от диаграмата. Разстоянието между сегментите 100 и 74 mm е 10 mm, при следващия преход между дисковете разстоянието ще бъде съответно 9, 33, 33 и 33 mm. Всеки елемент е закрепен с две гайки, по една от всяка страна.
3G 4G антена с обхват над 30 км

По време на монтажа трябва да проверите отново разстоянието между дисковете, тъй като отклонението ще доведе до намаляване на качеството на приемане на сигнала.
3G 4G антена с обхват над 30 км

След това трябва да свържете коаксиалните кабели към голямото устройство. Това трябва да се направи така, че централната медна сърцевина на всеки проводник да влезе в тънък отвор на съседния сегмент с диаметър 74 mm. След монтажа жицата трябва да бъде запоена, без да се огъва по никакъв начин.
3G 4G антена с обхват над 30 км

Дървена, пластмасова или метална лента, която действа като държач, трябва да бъде прикрепена към изпъкналата опашка на щифта на гърба на антената. За надеждност коаксиалните кабели могат да бъдат вързани към него, за да не създават натоварване върху тънкия калаен диск, към който са запоени.
3G 4G антена с обхват над 30 км

3G 4G антена с обхват над 30 км

Сега трябва да прикрепите конектори Pigtail с адаптери към свободните краища на коаксиалния кабел. Те са тези, които се свързват към 3G 4G модема. Антената е готова, остава само да я инсталирате.
3G 4G антена с обхват над 30 км

3G 4G антена с обхват над 30 км

Ако няма гнездо.
3G 4G антена с обхват над 30 км

Настройки


3G 4G антена с обхват над 30 км

За да постигнете максимално качество на приемане, трябва да преместите антената извън стаята. Той трябва да бъде поставен малко по-високо от покривите на близките сгради, за да се сведат до минимум възможните смущения и да се предотврати шумът. Трябва да насочите антената директно към най-близката кула, която излъчва интернет сигнала. За да разберете къде се намира, можете да използвате приложението Netmonitor. Такава проста антена е в състояние да улавя сигнали от кули, разположени на разстояние дори повече от 30 км.

Гледай видеото


За подробно тестване и производство на антени вижте видеото
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (85)
 1. Гост Сергей
  #1 Гост Сергей гости 18 декември 2018 г. 10:20 ч
  9
  Много прилича на OP, но никой не ви пречи да го пробвате. Ще го пробвам.
 2. Гост Генадий
  #2 Гост Генадий гости 18 декември 2018 г. 10:33 ч
  22
  антените не са слаби, силни, мощни, готини (без обида към автора). Ако някой е издържал изпит по AFU (антено-фидерни устройства) знае, че антената се характеризира с три основни параметъра - работна честота, честотна лента и усилване, има и BV и SWR, характер на натоварването (капацитивен, индуктивен, активно), но това не е толкова важно. Сега, ако вие (и други) предоставите тези характеристики, би било страхотно. Тези параметри могат да бъдат измерени с помощта на обикновен радиофар, разположен на 100-200 метра и измервателен приемник. Разбира се, не всеки има приемник..... съжалявам........
  1. Гост aLEKSANDER
   #3 Гост aLEKSANDER гости 7 януари 2019 г. 16:34 ч
   8
   Извинете, но каква е печалбата на пасивната система?Това се нарича коефициент на насоченост!
 3. Онандин.
  #4 Онандин. гости 18 декември 2018 г. 10:49 ч
  32
  Aftor е жокер, на места с минимално ниво на сигнала модемът ще работи без тази джаджа, където сигнала е изключително слаб, изисква се двупосочен!!!!!! усилвател. Модемът не е радиоприемник; той няма да работи, без да изпрати сигнал до базовата станция. цвилене.
  1. немо
   #5 немо гости 18 декември 2018 г. 12:56 ч
   5
   как си обяснявате факта, че колите имаха и антени за мобилни телефони??)))
   1. bugulmek
    #6 bugulmek гости 20 декември 2018 г. 09:13 ч
    2
    никой не е отменил усилвателите
    1. реминин
     #7 реминин гости 25 декември 2018 г. 23:33 ч
     20
     Антената е усилвател. и този усилвател работи без външно захранване. Освен това това е усилвател с минимално количество шум. Усилвател на електрически сигнал усилва както самия сигнал, така и шума в този сигнал.
     1. Гост Александър
      #8 Гост Александър гости 7 януари 2019 г. 16:41 ч
      12
      И отново, за умниците антената е пасивна система и няма печалба, характеризира се с други характеристики като коефициент на насоченост, антената е отворена верига, с други думи бобина с резонанс в определен диапазон , учи физика!!!
      1. Гост Олег
       #9 Гост Олег гости 12 декември 2019 г. 11:03 ч
       4
       Красив. Уважавам те. В противен случай, по дяволите, им писна от пасивния усилвател, пасивния усилвател. По дяволите, поне някой успя да го обясни на мацките.
      2. операционна система
       #10 операционна система гости 3 ноември 2020 г. 16:15 ч
       8
       Антената няма усилване, но има усилване, това е съотношението на мощността на полезния сигнал на всепосочна антена към мощността на изхода на насочена; всъщност може да се разглежда като съотношението на диаграмата на излъчване на антената към „кръгла“ или по-скоро сфера. Аналогията е фенерче, излъчващо светлина.колкото по-широк е лъчът, толкова по-лошо е осветяването в далечна точка; тесен лъч ще осигури добро осветление, тъй като цялата излъчена светлина ще падне върху малко петно. същото нещо отдалеч. едва ли можете да видите пламък на свещ на сто метра, но ще намерите същата свещ във фокуса на рефлектор на километър. Рефлекторът, който концентрира светлина, е пасивен обект, но работи почти по същия начин като антена. значително увеличаване на обхвата на фенерчето.
  2. Константин
   #11 Константин гости 18 декември 2018 г. 13:35 ч
   9
   Ретранслаторите, в допълнение към полезния сигнал, увеличават цялата честотна лента, включително шума, а също така въвеждат изкривяване, което се отразява негативно на съотношението сигнал / шум. Което от своя страна намалява честотната лента на връзката.
   Една добра антена с добро усилване, свързана директно към съответния конектор, на практика е много по-ефективен вариант. Необходимо е също така кабелът да има ниско ниво на затихване.
  3. Гост Михаил
   #12 Гост Михаил гости 18 декември 2018 14:07 ч
   9
   Модемът също излъчва с тази антена.
  4. aszxx
   #13 aszxx гости 18 декември 2018 15:08 ч
   10
   2-ри кабел за трансмитера мисля. Иначе за какво е той? Антената е насочена и е усилвател.
   1. Гост Александър
    #14 Гост Александър гости 3 юли 2019 г. 18:20 ч
    8
    Вторият проводник е за различна поляризация. Има вертикално, има хоризонтално. Така че в антена, изработена от кръгли дискове, обикновено се използва двойна връзка - един проводник към един диск, вторият към другия. Тогава антената ще работи в две поляризации. Такива антени се наричат ​​нещо като MIMO. Съветвам ви да потърсите инструкции за сглобяване на такава антена. Той ще бъде по-ефективен и по-лесен за производство, тъй като има само два диска.
  5. Гост Влад
   #15 Гост Влад гости 18 декември 2018 19:54 ч
   2
   Но не е ли антената предавателна и приемаща антена?
  6. Гост Сергей
   #16 Гост Сергей гости 18 декември 2018 г. 23:34 ч
   15
   Учете физика, в този случай предавателят не разпръсква мощността в района, а с помощта на антена я концентрира в определена посока, мога и да ви се смея...
   1. кегелм
    #17 кегелм гости 20 декември 2018 г. 09:14 ч
    3
    само със стандартна връзка
   2. Майкъл
    #18 Майкъл гости 30 май 2020 г. 10:53 ч
    4
    Нещо, което не мога да разбера, е как приемащата антена може да повлияе на усилването на получения сигнал?
    1. Гост Анатолий
     #19 Гост Анатолий гости 31 май 2020 г. 11:23 ч
     9
     Всяка антена има собствено усилване, диаграма на излъчване ... Предметът "Радиотехника и антени", поне в рамките на техникум, ще ви помогне ...
  7. Иван
   #20 Иван гости 20 декември 2018 г. 19:59 ч
   5
   Всъщност тази антена работи и в обратната посока, тоест за предаване
  8. операционна система
   #21 операционна система гости 3 ноември 2020 г. 16:00 ч
   4
   Диаграмата на излъчване, както и усилването на антената са еднакви както за приемане, така и за предаване. Ако приемането се е подобрило с помощта на антена, тогава предаването в обратната посока също ще бъде по-добро, почти еднакво. Следователно насочената антена ви позволява да организирате не само приемане, но и двупосочен комуникационен канал.
 4. Гост Олег
  #22 Гост Олег гости 18 декември 2018 г. 12:20 ч
  3
  Гайките и шпилката също са медни - това би било хубаво ;)
  1. Гост Сергей
   #23 Гост Сергей гости 2 април 2019 г. 11:45 ч
   8
   Защо мед? Може би злато! Или дори можете да използвате тестер, за да забиете пирони и глава в стената! Там, където шпилката и гайката са с нулев потенциал, има поне парче дърво, дори мед, дори чугун, дори текстолит - основното са външните размери на вибратора, рефлектора, директорите и разстоянието между тях, а шпилката и гайките изобщо не играят никаква роля! Освен ако не става въпрос за здравина на конструкцията и ако е метална, може (и трябва) да бъде заземена - при монтиране на висока мачта ще се осигури отлична мълниезащита!
  2. операционна система
   #24 операционна система гости 3 ноември 2020 г. 16:19 ч
   1
   Гайките и шпилката в този дизайн са само структурен елемент. Те могат да бъдат заменени с пластмасов щифт, антената ще работи, ако не същата, тогава може би дори по-добре, отколкото с метални.
   1. WR
    #25 WR гости 14 юли 2022 г. 20:52 ч
    1
    Мога ли да взема дискове? ще работи ли също
 5. Невинен
  #26 Невинен гости 18 декември 2018 14:39 ч
  8
  Лъжи! Направих
 6. Жорик
  #27 Жорик гости 18 декември 2018 19:54 ч
  8
  Това е като тупане, това правят нашите от Луганск.
 7. Радиоинженер
  #28 Радиоинженер гости 19 декември 2018 г. 09:12 ч
  8
  Свържете ДВА кабела към ЕДНА антена - НИКОЙ досега не се е сетил за това! На автора - Нобелова награда по физика!
 8. Алексей Агеев
  #29 Алексей Агеев гости 19 декември 2018 г. 10:42 ч
  2
  Направих един за Wi-Fi. Свързах го с рутера и го насочих към рутера, който стоеше на 5-тия етаж до прозореца от паркинга на 150 метра. Сигналът беше един стик, постоянно даваше 1Mbit за теглене и някакви стотинки за изпращане. Трябваше да се режисира много прецизно.
  Имах и китайска Wi-Fi „плоча“ с мен, те продават черно-бели за 500 рубли, с нея резултатът беше същият.
  Може би не сглобих антената достатъчно точно, но това е резултатът от експеримента)
 9. Гост Александър
  #30 Гост Александър гости 19 декември 2018 г. 12:33 ч
  10
  Още от снимката се вижда, че антената е с голям собствен капацитет. Това показва неговия широколентов и малък коефициент. печалба. Добавете кабел към него и цялата „печалба“ ще отиде в голям „минус“. Няма смисъл да се занимавате с тази „играчка“. А за слабите сигнали по принцип мълча.......
 10. Qteam
  #31 Qteam гости 19 декември 2018 19:43 ч
  7
  Така че - не разбрах - F-конекторът обикновено е свързан към оплетката на кабела. За вас се свързва с първата палачинка. От първата палачинка до втората има контакт по метален щифт. Втората палачинка се свързва с централното ядро. - в резултат на това получаваме един общ кабел, към края на който е прикрепено някакво копче. Къде, по дяволите, ще живее вашата потенциална разлика тогава? Между самата антена като цяло и земята. Колкото по-високо го вдигнете, толкова по-добър ще бъде риболовът - и не ви интересува разстоянието между палачинките - получавате плетен основен вълновод.
  1. Гост Анатолий
   #32 Гост Анатолий гости 20 декември 2018 19:47 ч
   9
   Каква по дяволите е потенциалната разлика, честотите са GHz.
   1. Борга
    #33 Борга гости 20 юли 2019 г. 13:23 ч
    1
    няма ли ги там Иг Нобел в студиото!!!
   2. Борга
    #34 Борга гости 20 юли 2019 г. 13:49 ч
    5
    същата тази потенциална разлика е Винаги. Това означава възли и антиноди, които със сигурност присъстват в радиообхвата (всеки). Вашият продукт a priori няма поляризация и следователно няма изключителни възможности за „усилване“ на сигнала. Може би си спомняте антените на Лунохода? където е необходима точност - не се интересувайте от поляризацията, ние ще изпомпваме мегават за контрол и ще получим сигнала с 25-метрова парабола и фиг при него, при поляризацията... от кораба, защо, да трепери буржоазията. О, не съм на правилното място - съжалявам..

Как да си направим покрив от пластмасови бутилки

Как да готвя свинска мас в бавна готварска печка

Полезно и интересно | Страница 46 | Направи го сам

Как да направите приставка за мултицет

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети у дома. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня