Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Полезно и интересно » Вечен дънер за спестяване на дърва за огрев
Вечен дънер за спестяване на дърва за огрев

За отопление използвам обикновена печка, дървата в която изгарят много бързо, така че когато се генерира интензивна топлина, значителна част от тях отива в комина. В резултат на това, за да се поддържа нормално ниво на температурата, горивото трябва да се зарежда постоянно. За да разреша този проблем, започнах да използвам „вечни трупи“, което помага да се спестят 30-50 процента дърва за огрев. Без него едно зареждане на горивната камера изгаря за 1 час 10 минути, а с него отнема 30 минути повече.

Материали за производство


За да направите вечен дневник ще ви трябва:
 • дебелостенна метална тръба d76 mm, дължината на обикновен труп за печка;
 • лист метал за заваряване на краищата на тръбата;
 • гайка M12;
 • болт M12;
 • стоманен ъгъл 10х10 мм – 20 см.

Процесът на създаване на вечни трупи за спестяване на пари


Използвах тръба с диаметър 76 мм. Нарязах го на дължина, за да пасне на стандартен цепеник, който сложих в печката. Използваният диаметър влияе върху капацитета на пълнене. Ако горивната камера на печката е висока и в нея могат да се заредят много дърва за огрев, тогава трябва да се използва по-дебела тръба.
Вечен дънер за спестяване на дърва за огрев

Няма нищо трудно за направа.Необходимо е да изрежете два кръга от ламарина по диаметъра на тръбата и да заварите херметически краищата му. След това изрязвам стоманения ъгъл, получавайки 2 парчета по 10 см. Заварявам ги напречно към тръбата по ръбовете й, получавайки стабилни крака. След това просто пробих 12 mm дупка отгоре на тръбата със свредло. Прикрепих гайка към него и го заварих, получавайки гърловина за пълнене. След това можете да завиете болт в него, който действа като капак. На главата му беше заварено малко клонче, за да може да се развие без ключ. Направих поредица от дупки по целия периметър на интервали от 4 см със свредло 3 мм.
Вечен дънер за спестяване на дърва за огрев

Няма строги критерии за размерите на използваната тръба, тъй като всичко зависи от параметрите на печката или по-скоро от количеството дърва за огрев, което може да се зареди в нея. Бих искал да обърна внимание на факта, че трябва да използвате дебел метал, за да не изгори. Освен това не можете да направите няколко дупки, още по-малко да използвате тънки свредла от 1 или 2 мм, тъй като парата под налягане не е шега работа. Ако по време на тестването трупът изсвири от силен натиск, докато излиза пара, тогава има малко дупки, така че трябва спешно да се отстрани. След това ще трябва да пробиете отворите с по-голям диаметър. Но не е необходимо да ги правите твърде големи, тъй като пепелта ще попадне вътре и е неудобно да се измие заварената тръба. По-добре е да имате повече малки дупки, отколкото няколко големи.

Как да използвам


За да използвате вечния дневник, трябва да развиете капака и да налеете вода вътре в тръбата, като я напълните напълно. Опитвам се да използвам почти вряща вода, така че процесът да започне веднага.
Вечен дънер за спестяване на дърва за огрев

Вечен дънер за спестяване на дърва за огрев

След зареждане с гориво затварям гърловината за пълнене с болт.
Вечен дънер за спестяване на дърва за огрев

Сложих вечен дънер на дъното на печката и го постлах отстрани и отгоре с дърва за огрев.
Вечен дънер за спестяване на дърва за огрев

След това запалвам огъня и затварям плътно печката.
Вечен дънер за спестяване на дърва за огрев

Вечен дънер за спестяване на дърва за огрев

Защо работи


Използването на вечен дървен материал увеличава продължителността и качеството на изгаряне на един товар дърва за огрев. Огънят и топлината могат да продължат до 50 процента по-дълго, в зависимост от дизайна на печката. Лично при мен горенето се удължава с до 30 процента. Моите приятели с други параметри на печката са видели спестявания от 15 процента или повече, което се обяснява с неподходящите параметри на размерите на самия дървен материал за тяхната камина.
Вечен дънер за спестяване на дърва за огрев

Този резултат се постига поради факта, че специфичният топлинен капацитет на водната пара е по-висок от този на въздуха. Това е физически факт, който отдавна е доказан. За въздуха този показател е 1 (kJ/(kg K), а за пара достига 2 (kJ/(kg K).
Бих искал също да отбележа, че вечните трупи не са подходящи за всички видове печки на дърва. Той е идеално съвместим с обикновени котлони с директен комин. Ако тухлена печка има канален комин в стената, тогава в определени случаи има възможност за кондензация на неизгоряла пара. Ако искате да използвате вечни трупи с този дизайн на печката, съветвам ви да проверите ревизионните люкове на комина за появата на лепкави сажди. Ако не е там, значи дневникът е подходящ и можете безопасно да го използвате.
Вечен дънер за спестяване на дърва за огрев

Гледай видеото


Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (72)
 1. Григорий
  #1 Григорий гости 16 октомври 2018 15:12 ч
  204
  Хм... Човек пръска дърва за огрев с пара, говори за спестяванията и ползите от топлинния капацитет на парата. Веднага става ясно, че той е страхотен „експерт по физика“.
  Скъпи човече, специфичната топлина на изгаряне на дърва за огрев няма да се промени по никакъв начин поради факта, че вашият „вечен“ труп ще се появи в горивната камера. Вашите дърва за огрев се овлажняват и следователно горят по-бавно. Покрийте фурната с отдушник и ефектът ще е още по-добър.
  Що се отнася до топлинния капацитет на парата: той наистина е по-висок, но това не е плюс, а минус, защото вашата пара ще отнеме топлината и бързо ще излети в правата тръба. Дори не говоря за загубената енергия за превръщане на водата в пара.
  По-добре е да заварявате ребра върху печка, да направите комин с коляно, да подобрите конвекцията около печката, за да увеличите нейния топлопренос. Всичко е по-полезно от вашия „вечен дневник“.
  1. Гост Андрей
   #2 Гост Андрей гости 18 октомври 2018 г. 16:01 ч
   7
   Можете също така да инсталирате вентил, на принципа на тухлена фурна, тук ще бъде истинският ефект
  2. Турист
   #3 Турист гости 23 октомври 2018 г. 22:38 ч
   7
   Той греши, но и ти грешиш. При температура от около 600 градуса (горещи въглища с червено сияние), водната пара и въглеродът реагират, за да образуват водород и въглероден оксид (CO). И двата газа са запалими и веднага се свързват с кислорода във въздуха, за да образуват вода и въглероден диоксид. Така се „давим с вода“.
   Можете да намерите повече подробности и в същото време как да направите по-ефективен „вечен дневник“ в Интернет. Изглежда, че някой вече е установил индустриално производство.
   1. Гост Михаил
    #4 Гост Михаил гости 25 октомври 2018 г. 18:17 ч
    11
    С какви въглища горят дървата тук? Това е същото като отоплението със сурови дърва.Гори по-дълго, но както авторът описва тук има повече сажди и е лепкаво
   2. Юрий
    #5 Юрий гости 30 октомври 2018 г. 14:39 ч
    5
    какво закачаш За да се разложи водата на водород, е необходима енергия. Колкото ще се отдели при изгарянето на този водород. Тоест ефектът ще бъде нулев и най-вероятно ще бъде отрицателен. Е, водородът и CO се образуват по време на изгарянето на природния газ, тоест изгарянето протича на два етапа. Първо към CO, след това към CO2 и H2O.
   3. Гост
    #6 Гост гости 30 октомври 2018 г. 16:39 ч
    8
    Водата ще изври, когато дънерът се нагрее до сто градуса. Няма да има време да достигне шестстотин - капацитетът е малък, а освободената пара ще отнеме топлината... По-лесно е да хвърлите суров труп в пещта - има микропори и влага - всички условия за производство водород)))). Ако беше толкова лесно да се получи водород, тогава печката нямаше да избухне по-лошо, отколкото ако вместо това поставите „вечен дънер“ в камината
  3. Толя
   #7 Толя гости 26 октомври 2018 г. 13:46 ч
   7
   Грегъри казва всичко правилно!
 2. Гост Дмитрий
  #8 Гост Дмитрий гости 18 октомври 2018 г. 09:35 ч
  3
  На схемата дупките са с диаметър 4мм, а в текста са 3мм Кои да пробия?
  1. добре
   #9 добре гости 19 октомври 2018 г. 06:54 ч
   5
   Да, пробили сте 5 мм, какво променя това? Хората са станали напълно безпомощни.
  2. Гост Александър
   #10 Гост Александър гости 25 октомври 2018 г. 11:27 ч
   4
   Диаграмата на отвора показва R4, логично R е радиусът, което означава, че диаметърът е общо 8 mm
 3. Гост Николай
  #11 Гост Николай гости 18 октомври 2018 г. 16:36 ч
  7
  В същото време в комина отива СИГУРНО суров дим, който СИГУРНО се утаява по стените на каменната тръба. Ако няма влага, това означава, че има малко пара и трупът е безполезен.
 4. Гост Василий
  #12 Гост Василий гости 18 октомври 2018 г. 16:55 ч
  9
  Нека провери тръбата след отоплителния сезон, че ще е в сажди!
 5. Гоша
  #13 Гоша гости 18 октомври 2018 г. 17:20 ч
  12
  Сам ли „нарисувахте“ рисунката или скицирате? Много критични технически грешки!
  Най-важните от тях: диаметърът на отвора се обозначава с Ф (диаметър), а не с R (радиус); тогава размер 75.5 не е линеен, тъй като тръбата трябва да бъде посочена в диаметър, тоест Ф75.5; тогава височината с щепсела е 115 - линеен размер от най-ниския клас на точност, защото на резбата и всъщност няма значение 115 или 120 или 100 както и да се окаже, тоест размера трябва да е с звездичка (референтен размер) 115 *, както и общият линеен размер 518 също с * (518*)
  Защо намерих грешка: хората са различни, някои имат познания, други не. Така че за тези, които „не“, за да успеят поне на ниво „добре, някак си“ и без въпроси - авторът се нуждае от приемлива компетентност по темата, която обхваща!
  1. добре
   #14 добре гости 19 октомври 2018 г. 06:53 ч
   11
   Има толкова умни хора в страната, които буквално пръскат, но не могат да направят елементарна кола.
   1. Гоша
    #15 Гоша гости 19 октомври 2018 г. 13:59 ч
    7
    Каква кола още не си направил?
  2. аленге
   #16 аленге гости 20 октомври 2018 г. 16:04 ч
   5
   От комина използвайте вентилатор с високо налягане, за да изкарате въздуха в контейнер с вода, като в компресор в аквариум на тавана, цялата топлина ще остане във водата и циркулационната помпа ще осигури топлина на радиаторите
 6. Мъже в черно
  #17 Мъже в черно гости 18 октомври 2018 17:51
  17
  Домашен топлоинженер! Шкембето изстива бързо, защото тръбата е права и всичко отлита със свирене. Жажда, копеле, и ако не можеш да затвориш отдушника, ще изгориш. Отговорът е толкова прост, колкото три рубли, трябва да се акумулира топлина. Покривате тенджерата плътно с тухли, колкото повече, толкова по-добре, дори част от тръбата. Запълвате кухините с пясък и камъни и ги уплътнявате. Дървата за огрев ще изгорят, желязото ще изстине, а тухлите ще отделят топлина през цялата нощ. Принципът на печката не е нищо ново.Но ще спите на топло цяла нощ.
  1. немо
   #18 немо гости 19 октомври 2018 г. 08:05 ч
   13
   има само един нюанс. Ако покриете печката ПЛЪТНО и дори запълните кухините, тогава топлината се отстранява много лошо от стените на желязната печка, те прегряват (по време на огъня - ярко червено, 700 градуса на окото), деформират се и бързо изгарят навън. Моята стена 8мм изгоря за 3 сезона. и това не е в къща, където го топлят всеки ден, а в баня.
 7. Гост Алексей
  #19 Гост Алексей гости 18 октомври 2018 г. 17:59 ч
  23
  Точно така, мили човече! Върнете се в училище за уроците по физика, за да не бъркате топлинния капацитет с калоричността. Този „дневник“ ви дава обратния ефект - топлината лети в комина по-бързо, когато температурата на горивната камера и вътрешната част на комина намалява. Нямате 50% спестявания, а 50% попадение. Определено - съветът е вреден, а дизайнът дава обратен ефект на твърденията на автора. Измислих си глупости за себе си. и дори „вмъкна дневник“ в познати.
 8. Гост Сергей
  #20 Гост Сергей гости 18 октомври 2018 19:42
  11
  Боклук върху растително масло.
  От дупките в този труп ще излезе пара, която ще излети в комина с газообразни продукти от горенето.
  Ясно е, че единственият ефект от този вечен дървен материал е, че заема място в горивната камера и ще са необходими по-малко дърва за огрев, за да зареди напълно печката.
  Със същия успех би могъл да сложи например тухли или камъчета в камината.
 9. Дмитрий Фатеев
  #21 Дмитрий Фатеев гости 18 октомври 2018 19:53 ч
  23
  Така че, изгорете го с влажни дърва. Това е всичко и бизнес.
 10. Гост Виктор
  #22 Гост Виктор гости 18 октомври 2018 г. 20:38 ч
  13
  Наистина, пълна глупост, Грегъри правилно отбеляза за овлажняването на горивото с водни пари и, като следствие, намаляване на скоростта на тяхното изгаряне. Благодарение на водните пари намалявате температурата в горивната камера, така че горивото не изгаря напълно, а неизгорелите димни газове летят в комина и го запушват със сажди.Прочетете за печките Кузнецов и има линия от тухлени котли с водни топлообменници - ще бъде по-полезно, напротив, те се опитват да поставят водния топлообменник в отделен капак на пещта, за да не понижават температурата в сърцевината на горенето , а и поливате дървата за огрев

Направи си сам - занаяти и майсторски класове | Страница 180

Пържено сирене в галета

Как бързо да ферментирате много зеле със собствените си ръце

Как да направите ауспух за двигател на мотоциклет със собствените си ръце

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети у дома. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня