Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Самоделни коли » Направи си сам багажник за гараж
Направи си сам багажник за гараж

Омръзна ми да плащам наем за складова единица и исках да подредя гаража си, така че реших, че е време да направя някои стелажи. Първоначално мислех да ги купя, но след като пресметнах колко ще струват, ми хрумна идеята да си ги направя сам.

Дизайн на рафтове


Направи си сам багажник за гараж

Направи си сам багажник за гараж

Между работата по два проекта се опитах да измисля възможно най-функционалния дизайн. Около две седмици по-късно ми хрумна идея. Започнах с измерване на гаража, пресметнах колко рафта ми трябват и как да разделя пространството между тях. Моят гараж е дълъг 5,5 м, но като се имат предвид местните стандарти за размер на дървения материал, беше взето решение да се направи 5-метров багажник. Разстоянието от пода до тавана беше 2,75 м. Най-близката дължина на дъската до това измерване беше 2,45 м. Естествено, не исках да оставя 30 см празнина между горната част на багажника и тавана, така че ще използвам 3 метър дъска , отрязвайки го до необходимата дължина. Докато решавах височината на рафтовете, помислих за основната цел: чекмеджета за съхранение, за да поддържам нещата по-организирани.Чекмеджетата ми са високи 42 см, но исках да оставя малко място в горната част, така че височината на рафта беше 45 см.
Също така трябва да съхранявам малко оборудване (за катерене, гмуркане, туризъм) и исках да го поставя на багажник. За да не трупам едно върху друго, реших да направя един рафт с височина 30 см.
В момента, като повечето собственици, съм натрупал много различни неща (гребла, лопати, сноуборд, неопренов костюм). Освен това трябваше да намеря място за всичко това. Така че имах нужда от отделение, където мога да закача куки и да закача всичко там или просто да го скрия.
В този момент колекцията ми от инструменти нарасна от малка червена кутия до три кутии и една чанта за инструменти. Исках да им направя работна маса, за да мога да работя в гаража, където е сухо и топло. В идеалния случай тя трябва да бъде широка 1,5 m.
Имам и куче, което обича да дъвче всичко. Моят малък приятел също се нуждае от малко място, където да се скрие и да остане на топло. Цялата долна лява част на стелажа беше отредена за него.

Какво ви трябва за дървен стелаж


Направи си сам багажник за гараж

След като направих чертежа, трябваше да изчисля колко дървен материал ще ми трябва.
Преброих:
 • 8 дъски 5 х 10 х 500 см.
 • 23 дъски 5 х 10 х 300 см.
 • 6 листа шперплат 1,2 х 2,4 м.
 • Винтове.

Нека започнем да правим стелажа


Направи си сам багажник за гараж

Направи си сам багажник за гараж

Преди няколко месеца изравних стените, защото предишните собственици се справиха добре, за да изглеждат ужасно. След шпакловане и боядисване започнаха да изглеждат доста добре. Когато започнах работа, разбрах, че не съм обмислил всичко достатъчно къде и как искам да бъдат поставени нещата. Имах добри мисли, но като цяло бях зле подготвен.Планът беше да закрепя гредите на рафтовете, за да поддържам гредите в стената. Като цяло не знаех как лесно да определя местоположението им. За щастие един от съседите ми имаше специално електронно устройство, което сподели с мен за един ден. Първо завихме три греди от 500 см: една под тавана, друга на метър от пода и трета в самото дъно. След това взехме 300 см дъски и ги нарязахме до височината на тавана. Нарязваме ги наведнъж, за да излязат със сигурност еднаква дължина.

Изработка на външната рамка


Направи си сам багажник за гараж

След като закрепихме вътрешната рамка, започнахме да правим външната рамка. Тъй като структурата му беше същата, използвахме вътрешната като шаблон.
След като външната рамка беше завършена, ние я издърпахме и установихме, че таванът е малко провиснал и опира до нея. С помощта на чук рамката беше позиционирана на правилното място, където я закрепихме към тавана. След това долната част беше монтирана с помощта на ниво, така че стелажите да стоят вертикално.

Закрепване на рафтовете


Направи си сам багажник за гараж

Направи си сам багажник за гараж

След като рамката беше равна и вертикална, ние я закрепихме здраво в тавана, пода и в средата.
Сега остава трудната част от работата - превръщането на моя проект в реалност. Трябваше да се откажа от 30 см от рафта, тъй като при закрепването на гредите се губят поне 10 см височина за всяка.
След монтирането на скобите на рафтовете бяха направени прорези в дъските близо до стените, така че шперплатът да пасне плътно и нищо да не падне зад рафта.

Допълнение


Направи си сам багажник за гараж

Сега, когато всичко беше сглобено, не исках да харча повече пари и не купих вратите, които първоначално планирах да монтирам. Идеята е, че можете да монтирате врати с хоризонтално закрепване върху греди. И когато гаражът е отворен, любопитните съседи няма да видят моята колекция от неща.
Оригинална статия на английски език
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
4 минус едно =
Коментари (1)
 1. Александър
  #1 Александър гости 4 февруари 2018 19:39
  1
  Къдрокосият бригадир одобрява работата.

Направи си сам декор стъпка по стъпка майсторски класове със снимки направи го сам | Страница 2

Полезно устройство от два анкерни болта

Нежна валентинка във формата на сърце | Направи го сам

Как да направите ръчна бормашина от скоростната кутия на счупена мелница със собствените си ръце

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня