Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Полезно и интересно » Точило за ножове от запалка
Проста точилка за кухненски ножове, която можете да направите със собствените си ръце за 5 минути, ако желаете. За това нямате нужда от оскъдни части и инструменти. Това ще бъде много полезно нещо за вашата кухня.
Точило за ножове от запалка

Какво ви трябва за острилка?


 • - Две използвани кремъчни запалки.
 • - Малко дървено блокче.
 • - Чифт самонарезни винтове.

Нека започнем да правим точило за ножове


Точило за ножове от запалка

Точило за ножове от запалка

Първата стъпка е да премахнете две стоманени колела от двете запалки, които удрят силикона. Всичко това се прави просто с плоска отвертка. След това използвайте същата отвертка, за да освободите средата на тези колела от алуминиевите страни, така че накрая да останете само със стоманени колела без накладка.
Точило за ножове от запалка

След това трябва да поставите стоманени колела върху малък дървен блок.
Точило за ножове от запалка

Поставете ги заедно и ги завийте към блока със самонарезни винтове. Везните на колелата трябва да са насочени в една посока.
Точило за ножове от запалка

Точило за ножове от запалка

Точилото за ножове е готово. Няма да заема много място в домакинството и, ако е необходимо, можете да го вземете със себе си дори на поход.
Острилката е много лесна за използване. Взимате ножа, поставяте върха му между колелцата и с малко усилие дръпнете ножа към вас.
В резултат на това се появяват метални стърготини и тъпият ръб на ножа се заточва.
Точило за ножове от запалка

Точило за ножове от запалка

Точило за ножове от запалка

Проверка на острилката


Взех тъп нож, който първоначално практически не сряза хартията. Направих дузина движения на току-що направената точилка.
Това е, ножът е идеално заточен. Хартиеният лист се нарязва на парчета.

Гледай видеото


Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
3+три=
Коментари (3)
 1. Василий Стрелников
  #1 Василий Стрелников гости 17 януари 2018 г. 01:53 ч
  5
  ...острилката е проста, логична и трудолюбива! Единственото нещо е, че кремъците трябва да бъдат поставени под ъгъл от 25 ° един спрямо друг. Тогава лукс...!!!
 2. Туляк
  #2 Туляк гости 18 януари 2018 19:42
  0
  Всъщност това НЕ е острилка. Острието се заточва, но... като трион. Ножът РЕЖЕ, а не реже. Не помага за дълго, но действа бързо. Изчервяване
 3. Александър
  #3 Александър гости 26 април 2018 г. 16:40 ч
  4
  Най-хубавото е, че „устройството“ наистина работи. И не е необходим изход за марковата острилка. И с магарето няма зор. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА (проверено от опита):
  Не трябва да „натискате“ при заточване. Разтягаме го без натиск (срещу „вълната“), острието намира своето място. Пет до шест преминавания (10 сек.). И СЛЕД това „през вълната“ - също без натиск (две до три преминавания).В същото време ножът започва да реже всичко - от тоалетна хартия до дебела хартия Whatman (дори не говоря за домати). Опитах се да го довърша на точило (заради експеримента) - няма голяма разлика... Загубих си времето...
  КОЛКО ПРАВИЛНО!? НО ПРАВИЛНОТО НЕ Е “AROSS”, а “LONGWAY”. Острието на ножа СИГУРНО ще се счупи на „изхода“ и ще се надраска (остави следи от дейност) върху кухненската маса или веднага ще стане тъп, ако плотът е от камък (на мода) или неръждаема стомана (рядко срещано в ежедневието). Дървена дъска - най-малко 20 см дължина. Колелата са закрепени с 1,5 см изместване от средата (за да се знае визуално в коя посока „срещу зърното“). Острието дори на дълъг кухненски (!) нож ВИНАГИ ще падне върху плочата, а не върху пръста ви (боли!) или плота на полирана масичка за кафе (бюро, за компютър).
  За първи път видях острилка на Zen преди половин година. Аз не убивам ножове (жена ми не моли съседа си да „наточи“ или „изхвърли боклука“). И аз завъртях малко колелата само веднъж (с няколко скилидки). Използвах нож - „пъхнах го“.
  И за да намеря самонарезни винтове (за да вкарам камила в ухото на игла) - претърсих цялата къща (техник) и намерих двойка!

Как да превърнете велосипед в електрически велосипед със стартер вместо двигател

Направи си сам закачалка в стил STAR WARS

Как да премахнете следи от тиксо върху пластмаса или стъкло

Как да увеличите скоростта на скутер, като сами модифицирате вариатора

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня