Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Занаятчийски техники » Декор » Декорация на бутилка » Направи си сам декупаж на бутилка шампанско
Съвсем наскоро в Русия хората започнаха да се отпускат по време на новогодишните празници с цялото семейство. Не само учениците и студентите, но и работещото население имат възможност да посещават роднини, да се разхождат, да спортуват и да отделят време на любимите си хобита.
Декориране на интериорни предмети с помощта на технология декупаж набира все по-голяма популярност сред нежния пол. Можете да украсите по този начин не само дъски за рязане, рамки за снимки и други малки неща, но и бутилки, например с шампанско. Тези произведения ще украсят масата, ще я освежат и ще я направят специална. Дори ако не сте имали време да овладеете нова творческа техника през цялата година в суматохата, можете да направите това само в новогодишните дни.
В този майсторски клас ще разгледаме техниката на директен декупаж от файл, в който ще приложим дизайна върху бутилката в кръг, припокривайки ръба до ръба. При директно декориране със салфетка шампанското ще стои, а не ще лежи настрани, както при залепване на малък мотив.
Тук ще бъде полезно да дефинираме термините, използвани от майсторите на тази техника.
Мотивът е рисунка от салфетка или декупажна карта, която ще се постави върху повърхността. Грундът е акрилна боя или смес от боя с PVA лепило, която се нанася върху стъклото в първия и втория слой.
За декупаж обикновено се използва PVA лепило, леко разредено с вода. Също така е важно да запомните, че когато е мокра, размерът на салфетката се увеличава с приблизително 0,5 см от всяка страна, което е много забележимо, ако първо нанесете суха салфетка върху повърхността, за да определите границите, където ще лежи мотивът.

Материали и инструменти


Майсторката винаги трябва да има под ръка клечки за зъби, памучни тампони, листове хартия или вестници и памучна вата. Всичко това може да се намери във всеки дом. Обърнете внимание на разумното подреждане на работното място, на защитата на ръцете и лицето (особено очите) от излагане на лакове и бои. Затова би било добра идея да закупите ръкавици, маски и др. В допълнение към горното, пригответе:
 • акрилни бои: бяло и перлено;
 • обикновени четки, като тези за акварелни бои;
 • гъба гъба или парче суха гъба за миене на съдове, прикрепена към щипка;
 • акрилен лак;
 • най-фината шкурка;
 • акрилатна шпакловка за декоративна работа;
 • салфетки с подходяща тема, взех новогодишните;
 • изкуствени елхови клони, истински шишарки;
 • за изкуствен сняг, топки от пяна;
 • PVA лепило за хартия и картон или строително лепило;
 • ножици;
 • канцеларски файл, за предпочитане плътен.


Вдъхновението, творческото послание и свободното време, както и доброто настроение също ще ви бъдат полезни. Работата може да отнеме няколко дни, тъй като всеки слой трябва да бъде добре изсушен, но със сешоар може да се ускори до няколко часа.

Начало на работа


Купувайте качествено шампанско.
Декупаж на бутилка шампанско

Декупаж на бутилка шампанско

Както в случая с преправянето на старото мебели, преди да нанесете какъвто и да е вид покритие, трябва да премахнете старите декоративни слоеве. При декориране на бутилка това са етикети и марки. Първо накисвам стъклото във вода, след което махам етикета с четка. Остатъците от хартия и лепило могат лесно да бъдат отстранени с помощта на растително масло и шкурка, енергично триене на бутилката.
Декупаж на бутилка шампанско

Изберете салфетка предварително.
Декупаж на бутилка шампанско

Преди да започнете да грундирате стъклото, обезмаслете го с препарат за прозорци или спирт.
Добавете PVA лепило към боята и подгответе гъба от пяна.
Декупаж на бутилка шампанско

Нанесете грунда върху повърхността с малки, пунктирани движения.
Декупаж на бутилка шампанско

Два или три слоя са достатъчни. Оставете бутилката да изсъхне или я подсушете старателно със сешоар от всички страни.
Сега вземете фина шкурка и шлайфайте повърхността.
Декупаж на бутилка шампанско

По време на процеса на шлайфане ще разберете, че зърното не е напълно отстранено. За да подготвите повърхността за декупаж от файл, вземете акрилатна замазка.
Декупаж на бутилка шампанско

Нанесете най-тънкия слой паста върху бутилката. За да направите това, вземете пластмасова карта от всяка банка вместо шпатула или просто използвайте пръста си. Можете също да премахнете излишното с конец. Бутилката трябва да лежи настрани.
Декупаж на бутилка шампанско

Нека отново използваме сешоара. Пастата изсъхва много бързо.
Декупаж на бутилка шампанско

Покрийте с него и дъното на бутилката.
Декупаж на бутилка шампанско

Ако е необходимо, изчеткайте повърхността отново. Ето колко гладка стана накрая бутилката. Сега тя е готова да приложи мотива.
Декупаж на бутилка шампанско


Декупаж


Най-лесният начин за декупаж за начинаещи е декупаж от файл. Избрах мотив, изобразяващ новогодишни топки, канела и елхови клонки. Моделът не завършва на една четвърт от салфетката, както обикновено, а е разположен на половината, както е показано на фигурата.
Декупаж на бутилка шампанско

Ако увиете салфетка около бутилка, става ясно, че ще трябва да я намалите малко.Но да не бързаме.
Направете краищата на мотива неравни, като ги отрежете. Сложете салфетката.
Декупаж на бутилка шампанско

Декупаж на бутилка шампанско

Може да се наложи да изгладите мотива от обратната страна, като използвате настройката „коприна“.
Декупаж на бутилка шампанско

Поставете цветния слой на салфетката върху файла с шаблона надолу и започнете да капете вода отгоре му, от средата към краищата. Искате цялата салфетка да бъде потопена във вода. По същество, когато я изправите, няма да докосвате хартията с четката, а ще докоснете водата и салфетката ще се изправи.
Декупаж на бутилка шампанско

Изравнете мотива, изкарайте въздуха изпод него, гънките ще се изправят. Въпреки това, не дръжте салфетката във водата твърде дълго! Краищата на мотива могат да бъдат премахнати безопасно, тъй като хартията е увеличила размера си.
Мотивът върху пилата може да се повдигне по този начин, както е показано на фигурата.
Декупаж на бутилка шампанско

Смажете бутилката плътно с PVA лепило, в този случай не е необходимо да го разреждате.
Декупаж на бутилка шампанско

Декупаж на бутилка шампанско

Сега започва най-интересната и най-трудната част от работата. Започвайки от средата на мотива, опрете пилата към бутилката, но не наведнъж, а само средата и погладете пилата с ръце нагоре и надолу, а също и леко в страни.
Декупаж на бутилка шампанско

След това трябва да поставите единия край на салфетката върху лепилото и бавно да го отделите от файла. Ако е необходимо, изправете с широка четка с вода, но е по-добре да залепите веднага равномерно.
Декупаж на бутилка шампанско

На снимката по-долу можете ясно да видите, че едната част от салфетката е все още върху файла, а другата вече е върху бутилката.
Декупаж на бутилка шампанско

Сега застъпете останалата част от салфетката, като добавите малко лепило. Целият този процес изисква умение, внимание и концентрация. Ако е необходимо, внимателно откъснете и излишната част от изображението.
Декупаж на бутилка шампанско

Обърнете внимание на следната снимка. На него се вижда, че последната част на салфетката не е залепнала много гладко и при опит за изглаждане мотивът започва да се къса. На този етап, ако това ви се случи, най-добре издишайте. Оставете салфетката да изсъхне естествено; сешоарът само ще навреди тук.
Декупаж на бутилка шампанско

Сега залепете горната част на салфетката, която преди това е останала просто във въздуха. Ако се образуват гънки, те могат да бъдат отстранени по-късно с шкурка.
Изберете цвят и завършете фона, като използвате същата гъба.
Декупаж на бутилка шампанско

Докато боята съхне, пригответе изкуствения сняг. За да направите това, смесете бяла боя, PVA лепило и грис или такива топки от пяна като на снимката.
Декупаж на бутилка шампанско

Нанесете два слоя лак върху бутилката и я оставете да изсъхне. Преди това беше възможно да се изобразяват шарки на повърхността.
Покрийте капака с фолио и нанесете върху него фалшив сняг.
Декупаж на бутилка шампанско

Накрая скрийте неравностите и „шевовете“ на салфетката с няколко клонки от изкуствена елха или сърма. Залепих и истински шишарки и покрих клоните с фалшив сняг. Можете да го прикрепите към пистолет за лепило, който можете да закупите в магазина Fix Price за не повече от 100 рубли.
Декупаж на бутилка шампанско

Това е всичко, красавице настояще готов!
Декупаж на бутилка шампанско

Декупаж на бутилка шампанско

Декупаж на бутилка шампанско
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
4 минус едно =
Коментари (1)
 1. Лалика
  #1 Лалика гости 8 август 2017 г. 10:24 ч
  0
  Не се оказа лошо!
  Можеше да добавиш повече искри, за да направиш „снега“ искрящ!

Как да си направим полицейска мигачка на реле

Цветно гниене на зеленчуци: просто хранене за профилактика и лечение

Ремонт на малка вана за 7 дни със собствените си ръце

Направи си сам - занаяти и майсторски класове | Страница 29

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня