Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Занаятчийски техники » Декор » Декорация на бутилка » “Френска романтика” - декупаж на бутилка шампанско
Една бутилка пенливо вино не е лоша сама по себе си настояще, но ако го украсите със собствените си ръце, ще получите изключителен подарък. Авторът винаги влага душата си в такива неща и резултатът е приятен за окото. За Нова година, 8 март, 14 февруари, рожден ден - украсеното шампанско е подходящо за всеки повод. В допълнение, такава бутилка ще украси празнична маса, а след тържеството може да се използва като ваза за едно цвете.
Предлагам да украсите шампанско с помощта на техниката декупаж, салфетна технология. Напоследък набира популярност сред ръкоделниците. За основа на композицията обаче ще взема не салфетка, а картонен етикет от натурален ябълков блат. В тази статия ще ви разкажа подробно как да подготвите такава картина за декупаж.
Снимка

Много е важно за подарък от този вид да бъде закупена добра, скъпа напитка, така че да няма контраст между съдържанието и красотата на контейнера. Взех руско шампанско, струващо около 300 рубли, с характерен прорез в горната трета на бутилката.Преди да измия етикетите, ги заснех на снимки.
Подготовка на бутилка

Подготовка на бутилка

Подготовка на бутилка


За да подготвите повърхността за декупаж, първо трябва да премахнете всички „оригинални“ етикети. Дръжте бутилката във вода при стайна температура за няколко часа, след което използвайте гъба или четка, за да отстраните етикета. Остатъците от лепило се отстраняват с памучна вата, напоена с растително масло.
Следващият етап е обезмасляване. Необходимо е да се отстрани цялото останало масло, така че боята да прилепне добре към стъклото. Можете да почистите бутилката със спирт, специален обезмаслител или препарат за прозорци и стъкла, съдържащ алкохол. Разходете се по повърхността с памучна вата и горепосочените продукти, попийте със суха кърпа.
избършете бутилката

По-удобно е да нанесете боя върху бутилката не с четка, а с парче гъба за миене на съдове. За удобство го прикрепете към пластмасова щипка. Ние го грундираме с не чисто бяла боя, нека направим цвета матов: добавете жълти и черни цветове.
Подготовка на бутилка

Нанесете последователно, със задължително изсъхване, два или три слоя акрилен грунд или боя. Мехурчетата боя, които се появяват на повърхността, ще трябва да се разбиват с гъба за известно време.
Покрийте

Подготовка на основната картина


Така че, докато боята изсъхне, можете да започнете да рисувате. Ето я.
Подготовка на основната картина

Това е картон, а всеки картон е няколко слоя хартия. Горният слой е лъскав, сякаш вече е лакиран, дизайнът е нанесен върху хартия с покритие. Долните слоеве са по-тъмни и по-плътни.
Обърнете картината и внимателно издърпайте ръба на отлепения картон. Точно както е показано на снимката.
Подготовка на основната картина

Бъдете изключително внимателни, за да не повредите слоя боя!
Следващата стъпка е да разтриете повърхността на картона с пръст, потопен в чиста вода, сякаш навивате излишната хартия на малки ролки.
Подготовка на основната картина

Ако установите, че картонът може да бъде наслоен отново, направете го.
Подготовка на основната картина

Опитайте снимката на бутилката. Наистина изглежда благородно.
Подготовка на основната картина

Последният етап от подготовката на картината: поставете рисунката върху бяла хартия с цветната страна, навлажнете я доста щедро и продължете да отстранявате излишната хартия с памучен тампон или пръст (имайте предвид, че това вече е бяла, а не светлокафява хартия). Тук е важно да не прекалявате, за да не се образува дупка в чертежа.
декупаж бутилка шампанско

внимание! Не се опитвайте да премахнете картината от бялата хартия, докато не изсъхне! Ако нямате търпение да продължите да работите, изсушете изображението със сешоар.

Довършителни работи с повърхността и изображението


Сега изсъхналите слоеве боя върху бутилката трябва да се шлайфат с шкурка. Дори ако външността е гладка, пак ще се образуват малки вдлъбнатини. Могат или да се оставят незапълнени, или отгоре да се нанесе много тънък, буквално 0,1 мм слой шпакловка (нанася се с пластмасова карта или дори с пръст).
декупаж бутилка шампанско

Изгладете картината отвътре навън с ютия (средна температура).
декупаж бутилка шампанско

За да залепите първия и основен мотив, пригответе PVA лепило. Трябва да се разреди с вода 1: 1 (една част лепило и приблизително същото количество вода) и да се разбърка добре.
Декупаж

Декупаж


Намажете бутилката на мястото, където ще бъде основният сюжет, с PVA лепило и вода, включително периферията. За да направите това, поставете шампанското настрани върху кърпа, която нямате нищо против да изцапате с течно лепило.
Декупаж

Внимателно изгладете картината с четка или пръсти. Тъй като това не е салфетка, е проблематично да се повреди слоят боя, особено след като картонът беше като лак.Между другото, при гладене с ютия на повърхността могат да се образуват малки пукнатини; това може да се нарече ефект на стареене, който често се използва специално от майсторките.
Предварително трябва да изберем подходяща салфетка за основния мотив, след което ще работим с нея в две техники: декупаж с пила и директен декупаж. Няма да завършим боядисването на фона с боя, ще бъде достатъчно да вземем мотиви, които съответстват на цвета. Избрах салфетка за сервиране с изображение на Париж: има флорални фрагменти, Айфеловата кула, надписи (макар и по някаква причина на английски) и имена на парижки улици.
Препоръчвам да се отнасяте внимателно към думите и да ги откъснете от салфетката, за да могат лесно да се четат върху бутилката. За мен тези думи са: „семейство, дом, време“ и др. Можете също да прочетете следните фрази: „Да имаш някого, когото да обичаш като семейство“ и „Да имаш някой, който да отидеш, е домът“. Приятни думи, които могат да бъдат адресирани към човека, за когото е предназначен подаръкът.
И така, постепенно разкъсваме салфетката на мотиви. Понякога трябва да гледате изображения много дълго време и да мислите къде да поставите това или онова цвете. Не забравяйте, че когато се навлажни, салфетката се разширява, повърхностите, които сухата и мократа хартия ще покрият, са различни. Няма нужда да разделяте всички мотиви наведнъж. Някои може да се изгубят в процеса или изведнъж да се окаже, че рисунката е твърде малка.
Първоначално фрагментите ще бъдат доста големи, но към края на работата ще залепите все по-малки мотиви или фонови елементи, до 2x2 mm.
Първо взех флоралния мотив, тъй като такава красива дама като на основната ни снимка със сигурност трябва да бъде заобиколена от цветя.Поставям рисунката с лицето надолу върху файла, навлажнявам го с вода и изхвърлям въздушните мехурчета изпод салфетката с мека четка.
Декупаж

Декупаж

Внимателно поставям снимката на правилното място на бутилката. Махам файла, картината остава на повърхността. И едва сега намазвам салфетката с лепило. Течното лепило импрегнира мотива и го закрепва здраво към бутилката.
Декупаж на бутилки

По същия начин залепвам и други по-големи парчета салфетка. На снимката по-долу можете да видите междинния резултат. важно! Преди всяка следваща стъпка изсушавам повърхността със сешоар, понякога е необходимо да се докосне салфетката с четка или ръка, но това трябва да се направи много внимателно.
декупаж бутилка шампанско

декупаж бутилка шампанско

Поставям цветя около момичето.
декупаж бутилка шампанско

Така пробвам суха салфетка с мотив и решавам къде да я залепя. В този случай този флорален мотив се озова на съвсем друго място.
декупаж бутилка шампанско

По същия начин покривам цялата бутилка, като я обръщам към себе си, първо от едната страна, после от другата. Понякога е по-удобно да го поставите на дъното, а понякога да го поставите върху салфетка. Случва се да трябва да изгладя повърхността с шкурка или да оцветя фона (ако лепилото се е разтекло), всеки път, когато използвам сешоар, за да го изсуша. Залепвам малки фрагменти от салфетката без пила, чрез директен декупаж. Намазвам горната част на суха кърпа с лепило и внимателно я изглаждам с четка.
Някои цветя не бяха напълно изобразени върху салфетката. Цветовата схема на тази работа е следната:
 • сиво, кафяво – цветове на фона, надписи и Айфеловата кула;
 • червеното е цветът на роза;
 • синьото е цветът на карамфилите;
 • зеленото е цветът на листата.

Поставям непълни цветя в долната или горната част на бутилката, така че да има усещане, че цялото цвете просто не се вижда.
В самия край на работата украсявам тапата с помощта на лента и пистолет за лепило.
декупаж бутилка шампанско

декупаж бутилка шампанско

Това е резултатът, вижте снимките.
декупаж бутилка шампанско

декупаж бутилка шампанско

декупаж бутилка шампанско

Внимателно огледайте бутилката от всички страни. Имате ли желание да коригирате нещо, да рисувате върху нещо? След това остава само да покриете работата с лак.
декупаж бутилка шампанско

декупаж бутилка шампанско

декупаж бутилка шампанско

декупаж бутилка шампанско

По-добре е да покриете работата с акрилен лъскав лак за 2-3 слоя.
декупаж бутилка шампанско

декупаж бутилка шампанско

Някои зони няма да изсъхнат веднага, отнема време.
декупаж бутилка шампанско

И така, работата е готова! Флаконът излъчва френска романтика, а в милото момиче, изобразено на него, можете да разпознаете себе си или своите близки! Ето как снимката от опаковката на ябълковия блат неочаквано се оказа полезна. Бъдете внимателни към света около вас, той е пълен с прекрасни неща!
декупаж бутилка шампанско

декупаж бутилка шампанско

декупаж бутилка шампанско

декупаж бутилка шампанско

Останалите окончателни снимки ще изпратя на купувача чрез ЛС, системата не позволява добавяне на още изображения.
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
3+три=
Коментари (1)
 1. Иого
  #1 Иого гости 8 август 2017 19:29
  0
  Магическа работа и повече от подробен майсторски клас! Занаятът изкушава да се потопите във френската романтика и тук е полезна бутилка шампанско.

Фенерче за телефон | Направи го сам

Монтаж на интериорни врати със собствените си ръце

Как да си направим теглич за отстраняване на накрайници на кормилното управление и сферични шарнири

Майсторски клас: Чинии за декупаж | Направи го сам

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети у дома. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня