Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » градина » Как да почистите кладенец с две рубли и половина

Кладенец, който служи като източник на вода в селска къща или ферма, трябва да се почиства от пясък 2 пъти годишно през пролетта и есента. За да направите това, имате нужда от универсално технологично устройство, което може да се използва в продължение на много години.

Как лесно да почистите кладенец със собствените си ръце

Запояваме низ от полипропиленова тръба с диаметър 20 mm, чиято дължина е с 1-2 m по-голяма от дълбочината на кладенеца. В този случай е по-добре да използвате съединители, а не маркучи и скоби. Запоените тръби могат да се навиват на пръстени и да се прехвърлят на всяко място в багажника на автомобила.

Пробийте дупка в дъното на пластмасова бутилка. С помощта на ножица или бормашина правим няколко технологични дупки в дъното на бутилката. Не се препоръчва напълно да отрежете дъното на бутилката. Ако при почистване влезете под корпуса, бутилката може да се закачи за него или да заседне.

Вкарваме единия край на тръбата в бутилката и я фиксираме към тръбата с винтове.

Отрязваме дъното на втората бутилка и я залепваме с лента или лента към горния край на тръбата. Той ще действа като фуния. Устройството е готово за работа по предназначение, т.е. за почистване на кладенеца от пясък.

Спускаме първата бутилка на дъното на кладенеца и използваме втората бутилка като фуния.

Налейте 5-10 литра вода в тръбата. След това го изваждаме и изтръскваме пясъка. Повтаряме тази операция, докато кладенецът бъде напълно почистен и стане толкова дълбок, колкото е бил в началото на операцията.

Ако дъното на кладенеца лежи върху твърда скала, тогава е необходимо да го почистите, докато пясъкът изтече. Можете да използвате помпа вместо фуния за подаване на вода, но трябва да внимавате, защото бутилката се забива доста здраво в пясъка и трудно се издърпва.

Не прилагайте прекомерна сила върху тръбата, в противен случай бутилката може да остане в кладенеца. Ако бутилката е заседнала, трябва да изпомпате вода в нея и като завъртите тръбата, издърпайте бутилката до върха.

След като почистите кладенеца, развийте винтовете и използвайте тръбата като удължител за маркуча за поливане. Тръбата не трябва да се държи на пряка слънчева светлина, тъй като с времето ще стане крехка.

Гледай видеото

Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
3+три=
Коментари (0)

Как да почистите съдовете от въглеродни отлагания със собствените си ръце

Избор на работен кондензатор за трифазен електродвигател

Как да направите респиратор от пластмасови бутилки със собствените си ръце

Как да удължите живота на колелото с клапи

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня