Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Лов риболовен туризъм оцеляване » Направи си сам вечен кибрит

Доста често посещавайки и пазарувайки в магазините за лов и риболов, забелязах едно интересно нещо преди много време - нарича се „Бензинов мач“. Или “Eternal Match”, както още го наричат... Ето как изглежда в оригинал:

Нещото е доста любопитно, полезно и интересно, трябва да го има в раницата на всеки турист, рибар или ловец. Може да бъде добра помощ при непреодолима сила или извънредна ситуация, не се страхува от дъжд, няма да се намокри в мъглата и като цяло не се интересува от влага - дори да падне в локва, поток, или мокър сняг. Освен това не се страхува от никакъв вятър, почти невъзможно е да го изгасите като обикновен мач, с удари на четката (визуален пример е във видеото в края на статията). Работи на принципа на бензинова запалка, само че тук вместо грубо колело има стол с остри ръбове. След като разгледах този продукт в магазина по-внимателно и подробно, си помислих, защо да не си направя сам? Всъщност нищо сложно - съд от около 3-4 кубически сантиметра, метална тръба, кремък и стол. Не че ще съжалявам да дам сто за него... Не.Току-що ми стана интересно - ще бъде ли възможно или не да направите същия сам? Най-проблемното нещо беше да се получи пръчка от фероцерий (това е кремък като в запалка, само дълъг). След като обиколих много спортни, риболовни, ловни и туристически магазини, някак си намерих това, което ми трябваше. Вероятно беше по-лесно да поръчате от онлайн магазин, където можете да закупите този продукт от всякакъв вид, размер и цена... Като цяло, след като подготвих всички необходими материали и инструменти, се захванах за работа.

Ще се нуждая

 • Неръждаема стомана (за тялото).
 • Метална тръба с диаметър 3-4 милиметра и дължина 4 сантиметра.
 • Две нишки; вътрешни и външни (с резби като нипелната система на цилиндъра на колелото).
 • Фероцериева пръчка с диаметър 2 милиметра и дължина 5 сантиметра.
 • Гумено уплътнение.
 • Парче стоманена кърпа за метал (1-2 сантиметра, за стол).
 • Памучен фитил.
 • Парче памучна вата за пълнител (възможно е синтепон).
Инструмент:
 • ножици.
 • Поялник, флюс и калай.
 • Клещи.
 • Клещи с кръгъл нос.
 • Владетел.
 • Маркер.
 • Шкурка.
 • Бормашина или шкурка.

Създаване на вечен бензинов мач

Първо, нека се заемем с най-отнемащата време част от производствения процес - тялото. Когато правите измервания, трябва да сте изключително точни и внимателни. Малка грешка, дори половин милиметър, ще доведе до изкривяване и изкривяване на контейнера. И така, първо изрязахме заготовка от неръждаема стомана, квадрат с размери 50x50 милиметра.

След това измерете лента с ширина 1 сантиметър в средата и с помощта на линийка и клещи огънете краищата от маркираната лента.

Ще получите нещо подобно:

Сега изрязваме друга лента от калай, 5x1,5 сантиметра и я огъваме по дължина с клещи.Правим ъгъл от приблизително 90 градуса, тук точността не е толкова важна; ако ъгълът се окаже по-остър или тъп, това е добре. Ъгълът е необходим, за да поставите фероцериевата пръчка в него.

След това загряваме поялника и, след като предварително сме обработили ръбовете на детайлите с шкурка и флюс, калайдисваме ръбовете на двата детайла с калай. И запояваме двете заготовки. Точката на ъгъла е навътре.

Сега нека запоим краищата. За да направите това, приложете запоения детайл с края му върху парче метален лист, маркирайте ръбовете с маркер и изрежете долната крайна стена. Запоете го към основния детайл.

Преди да запоите всички части, не забравяйте да калайдисате ръбовете на детайлите, в противен случай контейнерът няма да бъде херметичен. Сега нека се погрижим за горния край. Ще го имаме с външна резба, върху която ще се завинтва капака на кибрита. Изрязваме и крайната стена от калай, пробиваме дупка в нея със същия диаметър като вътрешния диаметър на резбата. Запоете конеца към отвора в крайната стена. Сега запояваме този край с резба към основния детайл.

Накрая отстраняваме острите ъгли с пила, стърчащата навън тенекия и почистваме всичко с шкурка. Можете също така да го излъскате върху филц с паста goyi, за да блести, но аз не го направих. Предпочитам матовата повърхност на метала, а не полирана до синьо - не се замърсява толкова лесно... Е, контейнерът е готов.

Можете да проверите херметичността на контейнера, като го завиете на маркуча на помпата (резбите им са еднакви) и изпомпате помпата веднъж, като спуснете контейнера във водата. Всичко ще стане изключително ясно къде и какво трябва да се запои. Сега нека направим капак с „кибрит“, запоен в него. Всичко е толкова просто: поставяме вътрешната резба възможно най-равномерно върху един от краищата на тръбата и запояваме този край на тръбата към центъра на резбата. Като този:

Обработваме запоената зона с файл и шкурка, като по този начин премахваме излишния калай.След това, използвайки машина за брус (или шкурка), изрязваме малка лента от парче метален плат. Това ще бъде самият стол. Лентата трябва да е малка, но трябва да влезе в тръбата със сила. Можете дори да оставите малки ограничители, така че стоманената лента да не попадне изцяло в тръбата.

Сега закачаме фитила на върха на това рамо и го монтираме в тръбата, докато пасне. Необходимо е върхът на стоманения стол да стърчи от тръбата. Подрязваме фитила.

Капакът на мача е готов. След това избутваме остатъците от фитила, памучната вата, подложката от полиестер, като цяло, всичко може да се направи, за да се импрегнира с бензин и да се постави гумено уплътнение, така че бензиновите пари да не се изпаряват в бъдеще.

Само не забравяйте да оставите място вътре за самия мач. Сега смазваме вътрешния ъгъл на контейнера с второ лепило и нанасяме върху него фероцериева пръчка, изчакваме да се втвърди и напълваме с бензин. Препоръчително е да използвате специално почистен, за запалки, за по-добро запалване.

Ето. Можете да го използвате. Да се ​​надяваме, че няма да имаме ситуации, в които трябва да използваме това нещо, но както се казва, по-добре да имаш и да нямаш нужда, отколкото да имаш нужда и да нямаш!

Преглед

Да вземем кибрит.

Вечен мач

Ние стачкуваме.

Вечен мач

Гори страхотно.

Вечен мач

Гледай видеото

Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (9)
 1. Гост Алексей
  #1 Гост Алексей гости 11 ноември 2018 12:32 ч
  5
  Би било интересно да видите видео на целия производствен процес. Най-интересното е да запоявате неръждаема стомана с поялник.
  1. Гост ВЛАДИМИР
   #2 Гост ВЛАДИМИР гости 11 ноември 2018 15:43
   4
   ДОБЪР ДЕН.НАПРАВИХ ПИСТОЛЕТ ЗАПАЛКА ЗА МАКАРОВ ИЗЦЯЛО ОТ НЕРЪЖДАЕМА СТОМАНА С ПОЯЛНИК И ПРИПОЯК.НЯМА ПРОБЛЕМИ С ПРИПОЯТА. КЪСМЕТ!
 2. Олег Ежков
  #3 Олег Ежков гости 11 ноември 2018 12:53
  5
  Сръчни пръсти! При закупените корпусът е пластмасов и с времето (много малко) резбите се износват, "кибритът" не държи добре и бензинът се изпарява въпреки гуменото уплътнение. Също така запоете отвор към тази малка запалка и поставете пръстен в него, за да го прикрепите към клавишите. Тогава няма да се загуби.
  1. грис
   #4 грис гости 11 ноември 2018 16:19 ч
   19
   Или може би е по-лесно да купите и да не ... се занимавате с поялник?
 3. DK
  #5 DK гости 13 ноември 2018 г. 09:06 ч
  5
  Не е ли по-лесно да си купя zippo?
  1. Ник
   #6 Ник гости 15 ноември 2018 г. 11:22 ч
   3
   Имам чувството, че след тази фраза ще се появи статия за това как да направите Zippo със собствените си ръце. Но сериозно, защо да се занимавате с нещо, което струва 30 рубли на Ali?
  2. Мирон
   #7 Мирон гости 25 ноември 2018 19:38
   2
   По-лесно разбира се. С такава политика е по-лесно да вземете готово дете от сиропиталище, отколкото да работите върху него сами.
 4. Сергей.
  #8 Сергей. гости 23 ноември 2018 г. 00:29 ч
  2
  КАКЪВ ДЪЛЪГ ПРОЦЕС НА ПРОИЗВОДСТВО, НАПРАВИХ ГО ОТ КУТИЯ ЗА ВЪЗДУШНО ПИСТОЛЕТ!
 5. Гост Александър
  #9 Гост Александър гости 5 декември 2018 г. 20:19 ч
  1
  Моля, пояснете, „неръждаема стомана“, това е точно тънък лист от неръждаема стомана или просто поцинкована ламарина.

Значки-медали за свидетели на сватби | Направи го сам

Как да отпушите запушена тоалетна без бутало със собствените си ръце

Как да направите бетонобъркачка от пластмасов варел със собствените си ръце

Органайзер за ножици | Направи го сам

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети у дома. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня