Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Лов риболовен туризъм оцеляване » Нодя – най-дълго горящият огън
Нодя е най-дълго горящият огън

Прекарването на нощта на риболов, лов или на туризъм през зимата може да има отрицателно въздействие върху здравето ви, ако не се погрижите за топли дрехи и добър източник на топлина. Зимна палатка с печка ви спасява от студа. Но ако такива аксесоари липсват, единствената надежда е горещ огън. Един от най-добрите начини да се стоплите през дългите зимни нощи е Nodya и можете да организирате такъв източник на топлина доста бързо.
Сравнявайки няколко вида пожари, не може да не се отбележи продължителността на изгарянето на Нодия. Дебелите трупи излъчват топлина през цялата нощ, а голямата тлееща площ позволява добро затопляне на нощувката. Топлоотразителната тента, монтирана под ъгъл, прави Nodya най-топлия и дълготраен огън, който не изисква постоянно внимание и добавяне на дърва за огрев.

Как да запалим огън Nodya


Най-голямата трудност при организирането на Nodya е подготовката на дърва за огрев. За да може огънят да гори цяла нощ, е необходимо да се използват дебели стволове. Отоплението на лежащи хора е възможно, ако има гориво с подходяща дължина, така че топлината да се разпределя равномерно.
Нодя е най-дълго горящият огън

Взехме два трупа с дължина 3 метра и диаметър повече от 30 см. Сега трябва да ги подготвим.Взимаме брадва и изрязваме самолет от всеки дънер. Ние не изхвърляме стърготини, ще ги използваме за разпалване.
Нодя е най-дълго горящият огън

Близо до първия труп забиваме клин или два, така че трупите, които трябва да бъдат подредени един върху друг, да не се търкалят надолу.
На върха на първия труп поставяме две пръчки отстрани, перпендикулярни на трупа. И на върха на втория труп с издяланата повърхност надолу. Благодарение на нашата модификация, трупите няма да се търкалят никъде. Поставете нарязаните чипове в получения жлеб. Запалихме на няколко места.
Нодя е най-дълго горящият огън

Ако не е възможно клиновете да се забият сигурно в замръзналата земя, те трябва да бъдат подпрени.
Нодя е най-дълго горящият огън

След 12 часа непрекъснато горене.
Нодя е най-дълго горящият огън

След това всичко беше угасено.
Нодя е най-дълго горящият огън

Огънят спокойно можеше да гори още 2-3 часа, а може и повече. В резултат на това определено можем да кажем това спокойно би стигнало за 15 часа непрекъснато горене!

Предимства и недостатъци на Nodya


Когато конструирате Nodi, трябва да обърнете внимание на качеството на дървесината. Материалът трябва да е сух, без гниене или влажни места. В противен случай огънят ще бъде неравномерен и ще има малко топлина от него. Ако вземем предвид тези изисквания, Nodya има очевидни предимства пред другите видове огън:
 • Такъв източник на пламък е в състояние да затопли място за почивка дори при най-тежкия студ.
 • Човек трябва само веднъж да подготви цепениците и да запали стабилен пламък. Не е необходима допълнителна намеса или добавяне на дърва за огрев.
 • Едно от основните предимства е способността за саморегулиране. В зависимост от степента на горене на дървата, огънят тлее по-слабо или по-силно, давайки на човека необходимата топлина.

Основният недостатък на този дизайн е необходимостта от събиране на дървесина с голяма дължина и диаметър. В противен случай огънят бързо ще изгори.Но ако няма проблеми с трупите, Nodya се счита за един от най-добрите варианти за източник на топлина и комфортна почивка през студения сезон.

Гледай видеото


Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (0)

Хартиен слънчоглед | Направи го сам

Как да избършете праха по-лесно

Прост и маломощен усилвател на KT315

Как да намерите любимата си песен в интернет

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети у дома. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня