Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » градина » Изработка на дървен шезлонг
Една от градинските декорации, които често се срещат в ландшафтния дизайн, е дървен шезлонг, който често се използва и като стойка за саксии. Ако имате необходимите инструменти, можете да го направите сами.
За работа ще ви трябва:
 • прободен трион;
 • Електрическо ренде;
 • мелница;
 • Бормашина или отвертка;
 • Бормашина и винтове;
 • Щипки;
 • PVA лепило;
 • Квадрат, молив, компас;
 • Четка за рисуване;
 • шкурка;
 • Лак, байц;
 • Дърво.

Първият етап от работата е сглобяването на долната част на шезлонга. За да го направите, ще ви е необходима греда 50х50 мм. Трябва да закрепите три греди заедно, две от които ще бъдат с дължина 30 см, а третата 35 см. Гредата с дължина 35 см трябва да е отгоре, тъй като впоследствие колелата ще бъдат прикрепени към нея. Обърнете внимание обаче, че втората греда трябва да бъде срязана по средата, за да може да се постави в нея друга греда с размери 50х50 см. Имате нужда от две единици такива части. Дължината на шезлонга ще бъде 120 см. Изрежете този размер дървен материал с прободен трион. След това прокарайте тази 120 см греда вътре в двете части, които сте направили.Използвайте PVA лепило като закрепване и допълнително закрепете конструкцията с самонарезни винтове. Преди да затегнете винта, пробийте дупка за него. Това ще ви позволи да избегнете раздробяването на дървото.
Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

След това можете да започнете да сглобявате горната част на шезлонга. За да направите това, ще ви е необходима дъска с дебелина 10 - 20 см. Трябва да подготвите две дъски 120x15 см и две дъски 120x20 см. Не е необходимо да избирате чисто първокласно дърво. Напротив, много е красиво да се използва дърво с възли и чипове, които изглеждат естествени. Това ще добави естетика към вашия продукт. Освен това можете изкуствено да отрежете ръбовете на тези дъски с помощта на прободен трион, което също ще придаде „античен“ вид.
Изработка на дървен шезлонг

Също така трябва да направите две части във формата на трапец. Първият трапец, който ще бъде в задната част на шезлонга, трябва да е с височина 30 см. За да направите това, вземете дъска 40х30 см. Ако нямате такава, можете да залепите две дъски заедно, за да получите необходимия размер. След това начертайте трапец на тази дъска, чиято горна част трябва да бъде 30 см, а долната част 40 см. Вторият трапец трябва да е по-нисък. За да направите това, вземете дъска 40x25 см. След това начертайте върху нея трапец, който ще бъде 40 см отдолу и 30 см отгоре.
Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

След това можете да започнете да сглобявате количката. Прикрепете дъските, които бяха подготвени по-рано, към трапеца от двете страни. Долната част на шезлонга също трябва да бъде покрита с дъска. При сглобяване използвайте самонарезни винтове и PVA лепило. От страната на шезлонга, където е закрепен долният трапец, прикрепете дъска с дължина 40 см, която ще бъде седалката на шезлонга.
Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

Сега можете да започнете да правите колелата. Две колела на количката ще са с диаметър 25 см, а още две колела ще са с диаметър 35 см. За направата на колелото ще ви е необходима кантирана дъска с дебелина 50 см.Колкото по-широка е дъската, толкова по-добре. Вземете компас и начертайте на дъската кръг с диаметър 35 см. След това от същата точка начертайте кръг с диаметър 30 ​​см. След това с мозайката изрежете колелото, което сте начертали върху дъска. Вътрешността на голямото колело е с диаметър 10 см. Тя също трябва да бъде изрязана от дъска с дебелина 50 см. След това трябва да пробиете 8 дупки в джантата на колелото с диаметър 15 мм. Това е диаметърът на иглите за плетене. След това завийте спиците в колелата и ги закрепете с PVA лепило. Малките колела се правят по същия начин. На дъската с пергел се начертава окръжност с диаметър 25 см. От същата точка се изчертава окръжност с диаметър 20 см. Вътрешният кръг ще има диаметър 10 см. Ако нямате дъска с дебелина 35 или 25 см, тогава в този случай можете да залепите две дъски заедно. За да направите това, трябва да обработите двете страни на равнина, след това внимателно да ги намажете с PVA лепило и да ги закрепите със скоби.
Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

След това колелата се закрепват към дъното на количката, към греда, която има издатини от 5 см. Колелата могат да бъдат закрепени с дълги самонарезни винтове или болт.
Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

Сега можете да шлайфате парчето, за да го подготвите за боядисване. След като количката е напълно сглобена, тя трябва да се отвори с петно. Можете да изберете цвета на байца по ваш вкус. По-светлите цветове обаче се съчетават добре със зеленината на моравата и зеленината. След това трябва старателно да обработите количката с лак или изсушаващо масло. По-добре е да използвате висококачествен лак, който ще предпази добре дървото от влага, тъй като тази декорация ще бъде разположена на открито.
Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

Този продукт ще добави жар към дизайна на вашата лятна вила и ще я украси перфектно.Ще можете да изненадате приятно своите гости с тази уникална и изключителна декорация. По правило шезлонгът се използва като стойка за цветя.
Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг

Изработка на дървен шезлонг
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (2)
 1. Ангелинка
  #1 Ангелинка гости 7 август 2017 12:26
  1
  Красиво е как се получи и цветно, но мисля, че не всеки може да се справи - трябва да имате умения за работа с дърво и инструменти. Но резултатът ще надмине всички усилия.
 2. майстор1959
  #2 майстор1959 гости 28 август 2017 18:24
  1
  Ех, седнахме и тръгнахме! Само един кон липсва!
  Страхотна дърводелска работа. И сега зависи от домакинята да напълни шезлонга със саксии с цветя и други растения. Нека някои от тях висят на земята. Ще бъде много красиво.

Декупаж на звънчета от дунапрен | Направи го сам

Как да си направим рамкова лодка от пластмасови варели

Тоалетка кибритена кутия | Направи го сам

Как да мариновате замразена розова сьомга

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня