Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » електроника » Как да запоявате надеждно алуминий без флюс

Използвайки предложения метод, можете да запоявате не само алуминиева жица към медна жица, но и да запоявате дупка в алуминиева тава с меден материал. Нека започнем с обичайното калайдисване на медна тел с помощта на колофон и калаена спойка с помощта на поялник.

Как да запоявате алуминий без специален поток

За да калайдисвате алуминиева тел, ще ви е необходим по-мощен поялник, тъй като алуминият е много топлопроводим и като че ли извлича топлина от поялника и усложнява процеса на калайдисване. Ще ви трябва и парафинова или восъчна свещ.

Парафинът или восъкът ще заменят колофона, тоест ще действат като поток. След това втрийте калаена спойка, като периодично потапяте алуминиевата тел в разтопен парафин или восък, за да предпазите повърхността на алуминиевата тел от контакт с атмосферата и да предотвратите образуването на оксиден филм.

Започваме да запояваме алуминиевата жица към медната жица с помощта на конвенционален поток - колофон и калаена спойка. Тъй като и двата проводника са калайдисани, запояването протича стандартно и с отлично качество.

Изчакваме спойката да се втвърди и проверяваме силата на получената спойка.За да направите това, дърпаме краищата на жиците в различни посоки с цялата си сила и ясно виждаме, че силата на връзката надвишава силата на ръцете на възрастен. Също така запояването може лесно да издържи на деформация на огъване без загуба на сила.

Съгласно законите на електротехниката е строго забранено свързването на мед и алуминий, тъй като на мястото на запояване се получава окисляване, съпротивлението се увеличава и възниква искра, което може да доведе до пожар.

Но нашата връзка е безопасна, тъй като не запоихме алуминий към мед, а калай към калай, т.е. между медната и алуминиевата жица се образува един вид уплътнение под формата на калаена спойка.

Гледай видеото

Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (0)

Мъжка кутия за банкноти или снимки | Направи го сам

Възглавница с пухове “Crimson silk” | Направи го сам

Сватбена покана | Направи го сам

Несравнимо предястие с гъби само за 10 минути

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня