Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » електроника » Как бързо да разберете скоростта на електродвигател без знак и разглобяване

Често трябва да се справяте със стари електродвигатели, които нямат етикети с характеристики на мощност, скорост и т.н. Такъв електродвигател може да се използва като задвижване. Например при направата на шмиргел е необходим двигател с 3000 оборота в минута, тъй като при по-ниски обороти колелото се накъртва интензивно.

Как да определите оборотите на двигателя с помощта на смартфон

Съвременните високи технологии ще ви помогнат да настроите скоростта на въртене на вала на електродвигателя. Трябва да изтеглите безплатното приложение “Strobe RPM Tachometer Lite” от Google Play, базирано на строб ефекта.

Екранът на телефона показва скоростта на въртене (обороти), бутони за включване и изключване, увеличаване и намаляване на скоростта на въртене. Всъщност приложение с определени параметри контролира честотата на мигане на източника на светлина (фенерче) на телефона.

След това нанасяме маркировка под формата на ясна (контрастна) линия в радиална посока върху инструмента (диска), монтиран на вала на двигателя. Препоръчително е маркировката да бъде поставена възможно най-далеч от центъра на вала. Това гарантира точност на измерването.

След това включваме електрическия мотор и насочваме мигащия източник на светлина към маркировката, променяйки честотата му, както нагоре, така и надолу, като използваме съответните бутони на екрана на телефона.

Трябва да постигнете състояние, при което маркировката на диска изглежда замръзва на място. Скоростта на въртене, която ще се показва в този момент на екрана на телефона, ще бъде броят обороти на двигателя в минута.

В нашия случай марката замръзва при 1500 оборота в минута. Това е истинската скорост на вала на електродвигателя. Ако зададете по-висока честота на телефона си, етикетът започва да се върти в обратна посока и обратно.

Гледай видеото

Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (0)

Ние правим мега евтина венецианска мазилка от цимент и PVA

Как да си направим мощна 12V прахосмукачка от пластмасови бутилки

Електроника | Страница 39 | Направи го сам

Как да конвертирате тример за плевели

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня