Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Полезно и интересно » Lifehacks и полезни съвети » Как правилно да огъвате пластмасови тръби
Как правилно да огънете пластмасови тръби

За завъртане или огъване на оста на тръбопровода обикновено се използва определен тип фитинги - ъгли със стандартен ъгъл на завъртане от 30, 45 и 90 градуса. Но те не винаги могат да бъдат под ръка и са доста скъпи (50-75% от общите разходи).
Понякога, за да се осигури необходимия ъгъл на въртене, са необходими няколко фитинги, което усложнява монтажа, усложнява дизайна и най-важното, поради увеличаването на ставите, надеждността на тръбопровода намалява.
Как правилно да огънете пластмасови тръби

В такива случаи решението може да бъде да огънете самата пластмасова тръба до необходимия ъгъл. За да направите това обаче, трябва да знаете как да го направите правилно, така че огъването да е изключително надеждно и херметично.

Огъване със сешоар


За да огънете тръба със сешоар, трябва да имате известен опит по този въпрос. Този метод изисква стриктно спазване на температурата на нагряване на зоната на огъване. Тя трябва да бъде не по-ниска от 140 градуса по Целзий и не повече от 170 градуса по Целзий.
Ако температурният режим е по-малък от долния праг, тогава е трудно да се осигури необходимия радиус на завъртане и продуктът може да загуби форма и да се изравни.За да се избегнат подобни дефекти, преди нагряване в тръбата трябва да се излее фин пълнител: обикновен пясък или готварска сол.
Как правилно да огънете пластмасови тръби

Когато тръбата прегрее, полимерът започва да се топи и става негоден за по-нататъшна употреба. Това е опитът, който ви позволява да „усещате“ температурата и да я поддържате в диапазона от 140 до 170 градуса по Целзий.

Огъване с нагрят пясък


Тъй като сешоарът е специален вид инструмент, който обикновено се използва от професионални занаятчии, не всеки собственик може да разполага с такъв.
Ако не е наличен, можете да използвате алтернативна версия, която осигурява огъване на пластмасовата тръба до необходимия ъгъл, без да използвате това термично устройство. За този метод също трябва да се запасите с пясък или сол. Финият пълнеж се нагрява върху тава за печене или просто в метален черпак на електрическа или газова печка до приблизително температура малко над 140 градуса по Целзий.
Как правилно да огънете пластмасови тръби

След това калцинираният пълнител се излива в тръбата през фуния, докато долният край на тръбата се запечатва с лента или се затваря със запушалка.
Как правилно да огънете пластмасови тръби

Как правилно да огънете пластмасови тръби

Същото трябва да се направи с горния край след завършване на засипването.
Как правилно да огънете пластмасови тръби

След задържане за няколко минути материалът на тръбата омеква и се огъва лесно, без да променя напречното си сечение.
Как правилно да огънете пластмасови тръби

Как правилно да огънете пластмасови тръби

Как правилно да огънете пластмасови тръби

Ако след това го фиксирате в желаната позиция и го задържите, докато пълнителят се охлади напълно, тогава продуктът ще бъде фиксиран в позицията, която първоначално му е била дадена. Остава само да премахнете лентата или тапата и да излеете охладения пясък или сол от извитата тръба.
Как правилно да огънете пластмасови тръби

Този метод, за разлика от термичното нагряване със сешоар, не изисква постоянен контрол на температурата: тя се задава чрез първоначалното нагряване на пясък или сол и след това само бавно намалява.Този режим най-добре гарантира качеството и надеждността на огъването.
Как правилно да огънете пластмасови тръби

Огъването на пластмасови тръби с помощта на нагрят фино диспергиран състав има неограничени възможности: полимерен продукт може да бъде огънат под всякакъв ъгъл, като му се придаде желаната форма не само в една равнина, но и изпълнен в триизмерен (триизмерен) завой, например , под формата на спирала.

Гледай видеото


Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (1)
 1. Акрил
  #1 Акрил гости 7 април 2019 г. 18:16 ч
  3
  За първи път чувам, че наистина има нужда от огъване на PVC тръби, всички водопроводни инсталации са базирани на фитинги, но експериментът явно е интересен, а още повече, когато момичето говори за това (във видеото))

Рассолник Ленинградски стил | Направи го сам

Направи си сам автоматична поилка за домашни птици от канализационни тръби

Декорация на прозорци за новогодишните празници

Как да премахнете супер лепилото със собствените си ръце

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети у дома. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня