Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Строителство и ремонт » Строителство » Осем етапа на полагане на тротоарни плочи

Подготовка на основата


1. Първо трябва внимателно да подготвите основата. За да извършите правилно такава работа, трябва да вземете предвид експлоатационния живот и външния вид, на който разчитате. Трябва да започнете с изкоп, чието дъно трябва да бъде изравнено. Най-често това се прави с помощта на валяк, но специализирана машина е идеална. Ако не е подходящо друго решение, можете да вземете вибрираща плоча, която ще се справи със задачата. Ръчното уплътняване е твърде трудоемко и неефективно. Дълбочината на изкопа зависи от предназначението на павираната площ и съответно от дебелината на тротоара, както и от пластовете, положени под плочите. Освен това е необходимо уплътненото дъно на изкопа да възпроизвежда точно необходимия ни ъгъл на наклон.

Маркиране на базови слоеве


2. Следващият етап е полагането на основните слоеве. Под подови плочки за повърхности, върху които се извършва трафик (подходи към къщи, паркинги или пътища), най-често се полага слой от натрошен камък. Тя се уплътнява старателно с помощта на вибрираща плоча.Ако товарът се очаква не само под формата на леки автомобили, но и под формата на тежко оборудване, този слой трябва да бъде още по-дебел.

Маркировка на зоната за кацане


3. След това трябва да маркирате зоната за кацане, ако е планирана. Кнехтите са най-подходящи за бетон. Необходимо е да се подчертаят тротоарите и цветните лехи, които ще минават през парцела.

Повърхностно запечатване


4. След полагането на бордюрите уплътнете повърхността. Основните слоеве под плочите се уплътняват три пъти, всеки път поотделно.

Подготовка на субстрата


5. Накрая се подготвя най-горният слой под почвата с много фин материал, почти пясък. Този слой не се смесва с бетон, което улеснява разглобяването на конструкцията при допълнителна необходимост от демонтаж. Освен това, без тази мярка, плочките биха могли да се напукат на студ през зимата, тъй като бетонът се разширява на студа. Този тънък слой трябва да се изглади, като се поддържа равномерно разпределение на материала. От първите пет етапа на полагане на настилката най-трудоемък е процесът на подготовка на основата. Полагането на тротоар е детска игра в сравнение с това. Единственият случай, в който този етап е различен е при полагане на естествен камък.

Монтаж на тротоар


6. Монтажът на тротоара започва от най-ниската точка на положената повърхност. Тук се случва движението нагоре. Стандартните плочки могат лесно да бъдат сглобени във всеки дизайн. Само при нетипични размери може да се прибегне до деформация на тротоара. Трябва да направите това сами само ако имате опит.

Общи препоръки


7. Ако тротоарът е вече положен, той се покрива с прах, особено шевовете на фугите между плочките. За да приведете тази зона в ред, достатъчно е периодично да използвате метла.По време на монтажа всички плочки трябва да са чисти и винаги сухи, така че не се работи след дъжд.

Краен етап


8. Последната стъпка е уплътняване по цялата повърхност с помощта на вибрираща плоча. Когато завършвате плочата, трябва да поставите предпазна втулка върху нея, за да не повредите настилката.
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
3+три=
Коментари (1)
 1. Алексей
  #1 Алексей гости 7 март 2018 г. 00:53 ч
  7
  Е, някак си не е никак информативно... Няма състав на слоевете, тяхната дебелина, правила за маркиране (празнини, ако има такива)

Различни | Страница 27 | Направи го сам

Контрастна гривна | Направи го сам

Храстореза не стартира? Премахване на най-честата причина

Медальон “Черен хематит” | Направи го сам

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня