Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Полезно и интересно » Lifehacks и полезни съвети » Как да използваме добре остатъчната пяна

Остатъците от пенополистирол от различен произход не трябва да се изхвърлят. Те ще бъдат полезни за полезно използване в домакинството. Но първо трябва да разберете какво и как се разтварят.

Как да подготвим разтвори с водоотблъскващи свойства и механична якост за различни повърхности

Като разтворители от пенополистирол ще тестваме технически ацетон, обикновен ацетон (GOST 2768-84), ксилол и разтворител 646. Изсипете ги в малки количества в отделни чаши.

Поставете парче пяна във всяка чаша. В ксилен е очевидна реакция на топене. В разтворител 646 топенето е по-активно. В обикновения ацетон процесът протича още по-бързо. Но техническият ацетон изобщо не разтваря пяната.

Сега нека разтворим еднакви по размер блокове полистиролова пяна в останалите три чаши. Топенето става най-бързо в ацетон, малко по-бавно в разтворител 646 и дори по-тихо в ксилен.

В ацетон се образува бяла утайка. В разтворител 646 практически няма утайка, само малко пяна се вижда на повърхността. Същото се наблюдава и при ксилен.

Опитът показва, че достатъчно вискозен разтвор на полистиролова пяна в ацетон има добри адхезивни свойства. Правим и смес от разтворител 646 и пенополистирол. Тук процесът на разтваряне е по-бавен и дебелината на хомогенната смес е малко по-малка.

Нека да тестваме тези 2 решения, като ги нанесем отделно върху повърхността на блока от пяна. Ден след изсъхване ще видим какво ще излезе.

За ксилол вземете малко по-голям съд и разтопете пяната в него. В началото процесът протича бързо, а след това постепенно се забавя. В резултат на това получаваме непрозрачна гъста течност.

Чрез добавяне на цвят към разтвора и разбъркване постигаме необходимата наситеност на цвета. Нанесете получения състав с четка върху повърхността на техническа маса отвън или в работилницата и оставете да изсъхне. Със същия разтвор покриваме и повърхността на OSB плочи, павета и метал. След ден ще видим резултата.

Масата изсъхна след около три часа, защото беше на слънце. Ще отнеме малко повече време да изсъхне на закрито или под навес. Изсипете вода върху повърхността на масата и се уверете, че тя не прониква през нанесения слой и просто се търкаля.

Изследваме повърхността на блока от пяна, чиято една страна е покрита с разтвор на пяна в разтворител 646, а другата в ацетон. Първият състав образува прозрачен филм върху повърхността на блока от пяна, а вторият - матов.

Техните водоотблъскващи свойства се оказаха еднакво високи. Механичната якост при излагане на пирон се оказа по-висока в слоя, образуван от състав от разтворител 646 и пенопласт.

Повърхностите от блокове от пяна, бордюри и OSB, покрити със смес от ксилен, полистиролова пяна и цвят, придобиха добри водоотблъскващи свойства. Подобно покритие върху метал се оказа доста издръжливо и също придоби водоотблъскващи свойства.

Гледай видеото

Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
3+три=
Коментари (0)

Имате ли 1 портокал и мляко? Направете този вкусен десерт без брашно

Как да направите стойка за стена за голям телевизор с лесна инсталация „Направи си сам“.

Как да направите лист от PVC тръба и да го използвате за вашите Направи си сам проекти

Дървени занаяти | Страница 9 | Направи го сам

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня